Treći ovogodišnji regionalni Sajam zapošljavanja održan u Pirotu koji je organizovala Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje izazvao je veliko interesovanje nezaposlenih koji su se tiskali kraj štandova u holu Doma vojske i popunjavali prijave. Najviše slobodnih mesta bilo je u tekstilnoj industriji i građevinarstvu.

Šef službe za posredovanje u Filijali NSZ Branimir Jovanovićkaže da je ovoga puta osim poslodavaca iz Pirota i susednih opština Bela Palanka, Dimitrovgrad i Babušnica bilo i poslodavaca iz Beograda, a prvi put se u ulozi poslodavca pojavljuje i Vojska Srbije koja je nudila radna mesta profesionalnim vojnicima.

– Na Sajmu je preko 30 poslodavaca i u ponudi je preko 500 slobodnih radnih mesta. Najviše se nudi slobodnih radnih mesta u tekstilnoj industriji i građevinarstvu. Tekstilni radnici su inače deficitarni u celom regionu. Ovo je dobra prilika da oni brže dođu do posla – kaže Jovanović.

Pirotska Industrija odeće „Prvi maj“ traži najveći broj radnika – 200 konfekcionera i 50 konfekcijskih tehničara. Emila Nejićje završila ugostiteljsku školu a većdeset godina je bez posla. Na štandu „Prvog maja“ popunjavala je prijavu za radno mesto konfekcionera.

– Teško se živi bez posla. Udata sam i imam dvoje dece. Tražim bilo kakav posao jer od jedne plate ne može da se živi – kaže Emila.

Nena Vacićje pre pet godina završila Višu ekonomsku školu. Volontirala je jedno vreme u „Tigru“, a sada je bez posla.

– Htela bih da budem konfekcijski radnik, samo da dođem do posla – kaže ona.

Među poslodavcima koji nude više od 150 radnih mesta je i beogradski „Planum“.

– Ukoliko krenu radovi na Koridoru 10, a mi dobijemo posao, imaćemo potrebe za građevinskim i geodetskim inženjerima – rečeno nam je na štandu.

Konfekcija „Intertekst“ iz Dimitrovgrada ima potrebu da na šest meseci zaposli 40 konfekcijskih radnika.

– Mi smo prošle godine zaposlili oko 200 radnika. Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga koja će znati da šije modni program – kaže direktor Todor Georgijev, zadovoljan odzivom potencijalnih radnika.

U ponudi su bila i slobodna radna mesta pekara, prodavaca, stolara, mlekara, bravara, zidara, tesara i keramičara, ali je interesovanje na štandovima firmi koje imaju potrebe za tom radnom snagom bilo dosta slabo. Na evidenciji pirotske filijale NSZ krajem septembra bilo je 14.417 nezaposlenih lica, a samo u Pirotu 8.113.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari