Od marta pa do kraja oktobra ove godine broj nezaposlenih u Pirotskom okrugu smanjio se za 1.691 lice. Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu, u martu ove godine bilo je 15.938, a krajem septembra 14.248 nezaposlenih lica u sve četiri opštine Okruga. U oktobru se taj broj nezaposlenih smanjio za još 220 lica, pa se za proteklih šest godina prvi put armija nezaposlenih smanjila ispod 15.000, što ovu filijalu svrstava u red najboljih filijala po ostvarenim rezultatima.


Savetnik za zapošljavanje i portparol u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu Miljan Jonić kaže da su smanjenju nezaposlenosti doprinele mere države kroz finansiranje programa „Prva šansa“ za pripravnike, javni radovi, subvencije poslodavcima za zapošljavanje, samozapošljavanje, ali u poslednje vreme i samo angažovanje poslodavaca koji zapošljavanju radnike bez direktnih subvencija Nacionalne službe.

– Ove godine smo kroz javne radove koje je finansirala država samo u Pirotu zaposlili 120 nezaposlenih, a kroz lokalne radove koje je finansirala opština Pirot još 40 lica sa naše evidencije. Oni su radili na određeno vreme, od tri do šest meseci, ali je veliki broj onih koji su se zaposlili na neodređeno vreme. Naša filijala pokriva sve četiri opštine Okruga, a najviše je posla za nezaposlene bilo u pirotskoj opštini – kaže Jonić.

Prema njegovim rečima, najviše je posla bilo za nekvalifikovana lica kojih je i najviše na evidenciji filijale i za lica sa završenom srednjom školom. Većina poslova je u građevinarstvu, tekstilnoj i gumarskoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini.

– Po novom zakonu poslodavac kad zaposli radnika više nije u obavezi da nam podnosi prijavu o slobodnim radnim mestima i zato nemamo preciznu evidenciju koja su zanimanja bila tražena – kaže Jonić.

Milomir Stojadinović (55), bivši radnik propalog Autotransportnog preduzeća sa stažom od 34 godine, na evidenciji filijale NSZ je bio četiri godine. Kroz javne radove koji su trajali tri meseca zaposlio se u JP „Vodovod i kanalizacija“.

– Radio sam na izgradnji kanalizacije u selu Poljska Ržana. Posle tri meseca javnih radova koje je finansirala država, primljen sam na određeno vreme u „Vodovod“. U godinama sam kad se do posla teško dolazi i ovo je za mene velika stvar. Ugovor mi je produžen i nadam se da ću ovde i dalje raditi. Pre ovog posla javljao sam se na pedesetak mesta, ali uvek su me poslodavci pitali koliko imam godina i nigde nisam uspeo da se zaposlim – kaže Stojadinović.

I automehaničar Miloš Radenković (24) imao je sreću da u ovom preduzeću već četiri godine radi na određeno vreme i to na različitim poslovima.

– Nedavno sam preko javnih radova bio angažovan na novim poslovima u „Vodovodu’’. Nadam se da ću dobiti stalno zaposlenje, jer je ovo stabilna i jaka firma – kaže Miloš.

Jedan od njih je i Saša Jeremić (46) koji je uspeo da se zaposli u Istorijskom arhivu na poslovima sređivanja arhivske građe i njihovom prebacivanju u elektronski oblik.

– Da nije bilo ovih lokalnih javnih radova ne znam šta bih radio. Posle isteka tri meseca zbog potreba Arhiva, produžen mi je ugovor na još tri meseca zahvaljujući i razumevanju uprave Arhiva i opštine Pirot – kaže Jeremić.

Javni radovi

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Pirot sprovela je javne radove koji su finansirani iz opštinskog budžeta. U ovoj godini ukupno je realizovano 15 projekata izabranih na dva javna konkursa, a njihova vrednost je bila tri miliona dinara. Javni radovi su trajali od 1. maja do 15. septembra i na njima je bilo uposleno 40 nezaposlenih lica sa evidencije Filijale NSZ.

Pirot prednjači

Najveći broj nezaposlenih je i dalje u Pirotu – 7.970 lica ili 55,94 odsto, u Beloj Palanci 2.758 ili 19,36 odsto, u Babušnici 1.904 ili 13,36 odsto i u Dimitrovgradu 1.616 ili 11,34 odsto nezaposlenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari