Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić članovi su tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik je predsednik Republike Srpske, saopštila je Centralna izborna komisija te države.


Bakir Izetbegović je dobio 32,867 od ukupnog broja glasova za bošnjačkog, Dragan Čović 52,204 odsto od ukupnog broja glasova za hrvatskog i Mladen Ivanić 48,714 odsto od ukupnog broja glasova za srpskog člana Predsedništva BiH. Bakir Izetbegović je član tog predsedništva bio i u prethodnom mandatu. Milorad Dodik pobedio je u trci za predsednika Republike Srpske sa 45,216 odsto od ukupnog broja glasova.

Za potpredsednika Republike Srpske iz reda pripadnika bošnjačkog naroda izabran je Ramiz Salkić, kandidat Koalicije Domovina. Za potpredsednika RS iz reda pripadnika hrvatskog naroda izabran je Josip Jerković, on je Emila Vlajkija pobedio glasovima poštom.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanike će imati sedam stranaka: Stranka nezavisnih socijaldemokrata 29 poslaničkih mesta, koalicija oko Srpske demokratske stranke 24 mesta, Demokratski narodni savez osam, Partija demokratskog progresa sedam, Domovina pet, Narodni demokratski pokret pet i Socijalistička partija pet.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine poslanike će iz FBiH imati sedam stranaka, a iz RS pet stranaka. Iz Federacije BiH poslanike će u Parlamentarnoj skupštini BiH imati: Stranka demokratske akcije (devet), Demokratska fronta (pet), Stranka za bolju budućnost (četiri), koalicija oko HDZ-a (četiri), Socijaldemokratska partija (tri), HDZ 1990 (jedan) i BPS – Sefer Halilović (jedan). Iz Republike Srpske poslanike će u Parlamentarnoj skupštini BiH imati: SNSD (šest), SDS (pet), PDP-NDP (jedan), DNS-NS-SRS (jedan) i SDA (jedan).

U parlamentu Federacije BiH poslanike će imati osam stranaka: SDA (29), SBB (16), DF (14), koalicija oko HDZ-a (13), SDP (11), HDZ 1990 (četiri), BPS – Sefer Halilović (četiri) i Stranka za BiH (tri).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari