Na području šest opština Jablaničkog okruga ove godine 326 građana napali su psi lutalice i druge životinje, od čega je 241 lice bilo povređeno u napadima pasa lutalica. Među stradalima najviše je dece i starijih osoba. Ove godine, samo je na teritoriji opštine Leskovac, evidentirano je 229 povreda, od čega su u 209 slučajeva uzročnici psi – lutalice.

Na području šest opština Jablaničkog okruga ove godine 326 građana napali su psi lutalice i druge životinje, od čega je 241 lice bilo povređeno u napadima pasa lutalica. Među stradalima najviše je dece i starijih osoba. Ove godine, samo je na teritoriji opštine Leskovac, evidentirano je 229 povreda, od čega su u 209 slučajeva uzročnici psi – lutalice. Za zaštitu povređenih građana u 2007. godini utrošeno je 3,9 miliona dinara, podaci su Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.
Zorana Kulić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, ističe da su mere prevencije i zaštite bile nužne kako bi se sprečile još gore posledice po napadnute građane Leskovca, ali i ostalih mesta Jablaničkog okruga.
Iako se poslednjih godina o psima lutalicama često govori, pa bi se moglo reći da je to dežurna tema, malo je konkretnih poteza, a grad na Veternici – što je slučaj i sa ostalim opštinskim centruma juga Srbije – nema kafilerijsku službu. Povremeno su ispomoć pružali stručnjaci niške „Medijane“, ali je ta saradnja brzo prekinuta zbog besparice. Prema planu, kafilerija bi u leskovačkoj opštini trebalo da bude sagrađena u krugu Reciklažnog centra, na poznatoj lokaciji Željkovac, gde se skladišti gradski otpad.
– Naš kraj bi zaista jednom za svaga trebalo da reši ovo pitanje, jer posledice ujeda pasa lutalica i drugih životinja mogu biti fatalne – pojašnjava dr Kulić.
Psi lutalice uobičajena su pojava, pa čak i u krugu leskovačke Opšte bolnice. Nemali broj pacijenata žalio se doktorima da su bili preplašeni posle šetnje u bolničkom krugu.
– Jedan od prioriteta lokalne samouprave jeste rešavanje ovog problema, pogotovo što svi znamo da je dugo prisutan i da zadaje velike nevolje svima – veli dr Vladan Marinković, predsednik opštine Leskovac.
U Komunalnoj inspekciji Leskovca priznaju da ovaj problem nije rešen i da je prirodno što građani strepe da njih ili njihovu decu ne napadnu psi lutalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari