Gradskoj opštini Kostolac su na osnovu podnetih projekata ove godine iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca opredeljena 62 miliona dinara. Koji su to projekti i kojom će se dinamikom realizovati, o tome govori Aleksandar Popov, zamenik gradonačelnika Kostolca.


-Pre toga, naglasio bih da mi nismo u potpunosti realizovali odobrena sredstva iz 2010. godine u iznosu od 45.744. 523 dinara vezana za četiri pozicije, i kao petu, to je toplifikacija Gradske opštine Kostolac sa odobrenih 50 miliona dinara. To praktično znači da je iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Gradskoj opštini Kostolac za 2010. godinu odobreno 95.744.523 miliona dinara. Planirana je izgradnja fekalne kanalizacije u Partizanskoj i Sutjeskoj ulici i naselju “ Kolište” u Kostolcu sa prosečnim prečnikom od 250 mm u dužini od 1787 metara, a vrednost ovog investicionog projekta iznosi 27.700.000 dinara. Druga stavka podrazumeva rekonstrukciju azbest-cementne vodovodne mreže i priključaka u Kostolcu u ulici Veljka Dugoševića u dužini od 600 metara sa predvidđenim sredstvima od 6, 5 miliona dinara. Treća pozicija je toplifikacija sela Klenovnik gde je grad Požarevac iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine učestvovao sa 10 miliona dinara, najveći deo uložilo je Privredno društvo TE- KO Kostolac. Četvrta pozicija, naknadno iz rebalansa dato 1.544.523 dinara, vezana je za izvođenje radova na kišnoj kanalizaciji i priključku kanalizacije na postojeću, kao i priključku vodovodne, hidrantne mreže na postojeću vodovodnu instalaciju za aneks Sportske hale u Kostolcu, naglašava Popov.

Peta stavka po njegovim rečima je toplifikacija Gradske opštine Kostolac u visini od 50 miliona dinara za završetak radova u naseljima “ Kanal”, “Kolište” i “Didino selo”, a od tih sredstava za početak prve faze izgradnje toplifikacije u naselju Petka izdvojeno je oko 40 miliona dinara.

– Od svega pomenutog realizovana je četvrta stavka, priključci za aneks Sportske hale, rekonstrukcija azbest-cementnih cevi još nije počela, dogovorili smo se sa JKP “ Vodovod i kanalizacija” da oni, pošto su konkurisali za Kostolac da preuzmu celu priču i da sa prvim lepim danima započnu realizaciju tog projekta. Što se tiče toplifikacije Gradske opštine Kostolac, tu su određena sredstva već uložena u završetak toplifikacije naselja “ Kanal” gde je već približno 90 posto domaćinstava priključeno, u onoj meri u kojoj je predviđeno. U završnoj fazi su i naselja “ Kolište” i “ Didino selo”, raspisan je konkurs i cevi su stigle u Petku, naručeno je oko tri kilometra velikih cevi za magistralni vod. Završena je kompletna isporuka cevi i one su uskladištene. Planiramo da raspisivanjem javnih nabavki kompletiramo sve to i da prvim lepim danima otpočnemo sa radovima i do kraja ove godine dodjemo do ovog sela sa sredstvima iz prošle i iz ove godine, čime bi bile spojene prva i druga faza.

Na osnovu ugovora sa Budžetskim fondom za zaštitu životne sredine grada Požarevca, sredstva za 2011. godinu za Gradsku opštinu Kostolac iznose 62.900.825 dinara i podeljena su na četiri pozicije, projekta.

-U pitanju su II faza toplifikacije sela Petka sa sredstvima od 50 miliona dinara, druga investicija je rekonstrukcija cevovoda od azbest- cementnih cevi u ulici Nikole Tesle u Kostolcu dužine 780 metara čija vrednost iznosi 6, 5 miliona dinara. Pored ove, zamena azbest- cementnih cevi sledi i u ulicama Save Kovačevića u dužini od 200 metara vrednosti 2. 167. 155 dinara, i Đure Jakšića dužine 425 metara, investiciona vrednost tog dela iznosi 3.342. 670 dinara. To su već dobijena sredstva koja su raspoređena na sve pomenute projekte, očekujemo da rebalansom Budžeta određena sredstva pripadnu i nama, kaže Aleksandar Popov, zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari