Čuveni kompozitor, dirigent i tenor iz Japana Takaši Nakamura, svoje najnovije delo za ženski hor „Ave Maria“ posvetio je horu „Barili“ iz Požarevca. Na prvoj stranici partiture, svojom rukom je zapisao: „Gospođi Katalin Tasić, požarevačkom horu „Barili“, sa zahvalnošću iz dubine srca, za mnoge uspomene na moju voljenu Srbiju“.

Inače, maestro Nakamura je u poslednjih godinu dana dva puta gostovao u Srbiji i na koncertima u Beogradu i Požarevcu izvodio japansku i srpsku muziku i dirigovao horom“Barili“. Impresioniran visokim izvođačkim nivoom požarevačkog hora i saradnjom sa dirigentom Katalin Tasić, koja skoro dve decenije uspešno neguje tradicionalnu i savremenu japansku muziku, vema se emotivno vezao za hor Barili, Požarevac pa i Srbiju.

– Među najvećim priznanjima koje jedan ansambl i dirigent mogu doživeti je da zaslužite pažnju istaknutih inostranih i domaćih savremenih kompozitora, koji će vam posvetiti svoje delo. Pored maestra Nakamure, imali smo čast da horu Barili posveti svoju kompoziciju istaknuti japanski kompozitor Macušita Ko, znameniti srpski kompozitor i akademik Dejan Despić, profesor Aleksandar Vujić, kao i kompozitori Dragoljub Šarković i Dušan Omorac. Nakamurino delo „Ave Maria“ će biti premijerno izvedeno iduće godine, kada hor Barili obeležava značajan jubilej – 20 godina postojanja, rekla nam je Katalin Tasić direktor i dirigent hora „Barili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari