Nakon Jeremića, stala saslušanja u slučaju gardisti 1

Komisija za ispitivanje okolnosti pogibije dvojice gardista nije još održala prvu sednicu, potvrdio je za Danas advokat Predrag Savić, pravni zastupnik porodica ubijenih vojnika.

On očekuje da se prva sednica komisije zakaže posle praznika, i kaže da, koliko je njemu poznato, nakon saslušanja bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića 10. decembra prošle godine, niko nije pozvan u policiju da da iskaz o okolnostima pogibije gardista.

Osvrćući se na brojne teorije o umešanosti pojedinih javnih ličnosti u slučaj gardisti, koje se ovih dana pojavljuju u medijima, Savić je naveo da treba urediti način na koji će informacije iz istrage biti predstavljene javnosti.

Podsetimo, nakon sastanka sa članovima porodica ubijenih gardista 8. decembra, premijer Aleksandar Vučić je najavio formiranje komisije koja će ispitati okolnosti pogibije vojnika, po ugledu na slične koje se bave istraživanjem ubistva novinara. Komisiju će činiti predstavnici Ministarstva odbrane, Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati koji zastupaju oštećene.

Dva dana posle tog sastanka, u policiji je saslušan Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova i potencijalni predsednički kandidat. Koordinirana tabloidna uvertira pred njegovo saslušanje, koja je prenebregnula činjenicu da advokati porodica ubijenih gardista to traže mesecima unazad, podgrejala je tvrdnje da je po sredi politička zloupotreba tragedije u kontekstu predsedničke kampanje.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, poginuli 5. oktobra 2004, dok su bili na straži u kasarni na Topčideru. Tužilaštvo više od dvanaest godina nije pokrenulo istragu ovog zločina. U međuvremenu, Ustavni sud Srbije je pre četiri godine utvrdio da je gardistima povređeno pravo na život a porodicama pravo na pravično suđenje. Nasuprot nalazima vojne komisije koja je 2004. godine utvrdila da su gardisti poginuli u unakrsnoj vatri, stoji zaključak „nezavisne“ državne komisije i tri superveštačenja, koji navode da je vojnike ubila treća osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari