Nakon pet meseci, nastavlja se suđenje u procesu „Jovanjica“: Zašto se spajanje nije dogodilo ranije 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Suđenje u procesu „Jovanjica“ nakon skoro pet meseci pauze nastavlja se sutra. S obzirom na to da su dva postupka u ovom slučaju spojena u jedinstveni, od sutra će se svim optuženima suditi zajedno.

Da bi se nastavilo suđenje bilo je potrebno da se donesu različite odluke u vezi sa postupcima „Jovanjica“. Prvo je Vrhovni sud konačno u postupak vratio dokaze o 660 kilograma osušene marihuane pronađene na imanju, a potom Viši sud u Beogradu spojio „Jovanjicu 1“ i „Jovanjicu 2“. Međutim, da li spajanje koje je tužilac predlagao još od 2021. sada ima smisla?

„Ono što može da bude loše u narednom periodu je činjenica da brojne dokazne radnje će se verovatno ponovo izvoditi na insistiranje odbrane. Vi sada svedoke koji su već jedanput saslušani treba ponovo da saslušavate i pojedinačne dokaze ponovo da izvodite i opet će za to biti potrebno neko vreme. Ali mi tu imamo ljude iz vrha države, ljude iz struktura službi bezbednosti i ne možemo sa sigurnošću da kažemo da nije interes službi bezbednosti koje vuku konce u ova dva postupka da se Jovanjica 2 oduži na upravo taj način“, kaže advokat Ivan Ninić, prenosi N1.

Njih šesnaestoro prvi put će zajedno sedeti na optuženičkoj klupi – svi optuženi iz dva sudska procesa u slučaju „Jovanjica“, izuzev jednog u odnosu na kog je postupak razdvojen i još jednog koji je sve vreme u bekstvu. Ali, zašto se spajanje nije dogodilo ranije?

Bilo je neophodno da se završi priprema za suđenje za „Jovanjicu 2“ da bi se pripojila procesu „Jovanjica 1“ koji se nesmetano odvijao do jednog momenta. Iako se od starta u javnosti stvorila sumnja da se postupak opstruiše, malo ko je očekivao da će suđenje za Jovanjicu 2 početi posle 40 meseci.

Dvadeset jedno odloženo ročište uzrok je odugovlačenja pripremnog ročišta koje će se sasvim sigurno zbog toga upisati u istoriju sudske prakse u Srbiji. Sada se javlja opravdana bojazan da bi se ovakva praksa mogla preslikati u novi proces.

„Najefikasniji način da se ovaj postupak okonča je da se optuženi Vujisić vrati iz bekstva iz egzila da učestvuje u ovom postupku, da iznese odbranu i podeli svoja saznanja o tome šta se zaista dešavalo na „Jovanjici“ i kakva je veza vojne službe bezbednosti u ovom predmetu. A između ostalog i sam Predrag Koluvija može da doprinese efikasnijem postupku tako što će dati svoju šifru „blekberi“ telefona, otključati telefon i dokazati da nije kriv“, kaže Ninić.

Odgovor zašto je ovaj proces praktično na novom početku, pet godina od otkrivanja „Jovanjice“, možda leži u činjenici što čak šestorica optuženih dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.

Optuženi su da su obezbeđivali „Jovanjicu“ i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije. Neke kockice bi mogle da se poslože u njihovim odbranama, ako se ne budu pozivali na čuvanje službene tajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari