Nakon skoro pet meseci pauze suđenje u postupcima „Jovanjica" nastavlja se za dve nedelje 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik sudskog veća Zoran Ganić zakazao je nastavak suđenja u procesu „Jovanjica“ za 18. septembar.

S obzirom na to da su dva postupka u slučaju „Jovanjica“ spojeni u jedan jedinstveni postupak, od 18. septembra će se suditi svim optuženima zajedno, a ukupno ih je 18, javlja N1.

Poslednje ročište u postupku „Jovanjica 1“ održano je 25. aprila, a pripremno ročište u „Jovanjici 2“ završeno je tek 16. maja ove godine.

Pauza u suđenju nastupila je zbog toga što spisi predmeta fizički nisu bili u rukama predsednika veća, već najpre u Vrhovnom sudu, pa potom u krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda radi donošenja različitih odluka u vezi sa ovim procesom.

Naposletku bilo je potrebno da se poslednje doneto rešenje uruči svim advokatima odbrane, što je dodatno odužilo proces jer su oni bili na letnjim godišnjim odmorima. Tek kada su svi branioci primili Rešenje spisi predmeta vraćeni su sudiji Ganiću, a on je zakazao ročište.

O čemu je odlučivalo krivično vanpretresno veće

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu u julu je odlučilo da se krivični postupci poznatiji kao „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spoje u jedan.

Takvom odlukom Višeg suda usvojen je predlog javnog tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna o spajanju dva postupka, koji je tužilac izneo na kraju poslednjeg pripremnog ročišta u postupku „Jovanjica 2“ u maju 2024. godine.

Inače, još od podizanja optužnice za „Jovanjicu 2“ u martu 2021, tužilac Drecun, predlagao je spajanje dva postupaka, ali je bilo potrebno da se u drugom postupku završi pripremno ročište, dok se u postupku „Jovanjica 1“ prilično redovno sudilo.

Međutim, prirema za suđenje u „Jovanjici 2“ je završena tek posle pune tri godine.

Javnost je gotovo sve vreme sumnjala da se proces opstruiše, jer srpsko pravosuđe ne pamti u svojoj praksi da priprema za suđenje ne može da se okonča toliko dugo, a posebno što su se ročišta po pravilu iz meseca u mesec odlagala.

Naime, od ukupno 27 ročišta čak 21 je bilo odloženo.

Osim Predraga Koluvije, koji je optužen u oba postupka u slučaju „Jovanjica“ kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila i prodavala marihuanu, u „Jovanjici 2“ optuženi su i predstavnici države.

Čak šestorica optuženih, od ukupno devetorice, dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.

Optužene pripadnike MUP-a, BIA i VOA Tužilaštvo tereti da su obezbeđivali „Jovanjicu“ i da su Koluviji dostavljali poverljive informacije iz policije.

O čemu je odlučivao Vrhovni sud

Spisi predmeta „Jovanjica“ su u Vrhovnom sudu bili mesec i po dana, od 26. aprila do 07. juna 2024, radi odlučivanja po Zahtevu za zaštitu zakonitosti koji su im advokati Predraga Koluvije uputili kako bi se utvrdilo da li je Apelacioni sud u Beogradu početkom godine u skladu sa zakonom vratio u postupak korpus dokaza koji su prethodno prvostepenom odlukom Višeg suda bili dva puta isključeni.

Reč je o dokazima prikupljenim tokom pretresanja imanja „Jovanjica“ 18. novembra 2019. godine, a koji se odnose, između ostalog, i na pronalazak 660 kilograma osušene marihuane i na pronalazak Koluvijinih rokovnika u kojima je beležena proizvodnja opojne droge u periodu od tri i po godine, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Zahtev odbrane Vrhovni sud je odbacio kao nedozvoljen, jer je reč o odluci Apelacije koja može ponovo biti pobijena kroz eventualnu žalbu na prvostepenu presudu, a u tom slučaju Zahtev za zaštitu zakonitosti nije dozvoljen.

Ovim su potvrđene dve odluke Apelacije da se dokazi o pronalasku 660 kilograma osušene marihuane na imanju „Jovanjica“ vrate u predmet kao dokaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari