NALED: Do kraja godine građanima će biti omogućeno "elektronsko bolovanje" 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ Danas

Krajem ove godine građanima Srbije trebalo bi da bude omogućena usluga elektronskog bolovanja, čime bi pacijenti bili lišeni obaveze da kada su na bolovanju nose doznake poslodavcu, već bi doznake bile slate elektronskim putem, preneo je danas RTS.

Kako se navodi, ta usluga jedna je od onih na kojoj NALED radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

Menadžerka za regulatornu reformu iz NALED Isidora Šmigić za RTS kaže da će E-bolovanje biti sistem koji će povezati poslodavce, lekare i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ona je navela da će taj sistem omogućiti da se ceo proces bolovanja koji je zaista jedna kompleksna procedura, ubrza, istakavši da je pre svega cilj da se pacijentima olakša, da oni ne moraju bolesni da nose dokumentaciju poslodavcu, već će poslodavac automatski imati uvid u potrebne informacije.

Isidora Šmigić ističe da je važno i to što će Republički fond za zdravstveno osiguranje moći da pristupi potrebnim informacijama kako bi komisije mogle da razmatraju eventualno produžavanje bolovanja duže od 30 dana u slučajevima kada je to potrebno.

Kako kaže, e-recept, koji funkcioniše od 2019. godine, jedan je revolucionaran sistem jer je samo u poslednjih 18 meseci doneo uštedu više od 30 miliona evra, a e-karton je nešto na čemu se radi neko vreme.

„Ono što očekujhemo jeste da njegova puna implementacija krene početkom 2026. godine“, rekla je ona i dodala da će e-karton omogućiti brže i efikasnije kretanje kroz zdravstveni sistem, tako da pacijenti ne moraju ponovo da rade određene analize.

„Njihovi lekari mogu u potpunosti da pristupe istoriji bolesti tako da verujemo da će biti unapređenje kako za lekare, tako i za pacijente“, navela je Šmigić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari