Fudbalska javnost Starog kontinenta je na nogama. Rezultati opsežne i duge istrage policijske agencije Evropske unije, poznatije kao Europol, potvrdila je ono u šta se odavno sumnjalo, tj. da se mečevi ne nameštaju samo u nacionalnim prvenstvima van EU, već i u takozvanih top pet liga, pa i u najjačem i najbogatijem UEFA takmičenju Ligi šampiona, kao i u kvalifikacijama za šampionat sveta.


Europol je ušao u trag kriminalnoj hrupi, koja je štelovala rezultate čak 380 utakmica, za čiju realizaciju se sumnjiči 425 sudija, igrača i ostalih zvaničnika.

– Jasno vam je da je ovo najveća istraga o nameštanju utakmica u ovom sportu, do sada – pohvalio se šef policije EU Rob Vajnvrajt, ali i konstatovao da je „ovo tužan dan za evropski fudbal“.

Prema pomenutim otkrićima, profit učesnika ovog lanca prevara merili su se u nekim slučajevima i milionima evra, što samo potkrepljuje činjenicu da su fudbal i klađenje postali unosniji od pojedinih privrednih grana.

– Prvi put smo našli značajnije dokaze da organizovani kriminal deluje i u fudbalu – tvrdi Vajnrajt, koji je s kolegama utvrdio da je raskrinkana kriminalna grupa imala saradnike širom Evrope.

Veruje se da se dogovaranje ishoda mečeva dešava(lo) oko petnaest zemalja, zbog čega je već privedeno pedesetak ljudi. Ono što je najzanimljivije u celoj priči, što će sigurno doneti najviše medijskih spekulacija o inkriminisanim duelima i doneti najviše briga predsedniku Evropske fudbalske federacije Mišelu Platiniju jeste tvrdnja da je na listi neregularnih mečeva i jedan odigran pod okriljem Lige šampiona, u poslednje tri-četiri sezone, na prostoru Velike Britanije.

– Iznenađeni smo koliko je sve to rasprostranjeno. Mada je fokus bio na drugim zemljama istraga na je dovela i do Velike Britanije – izjavio je Vajnvart.

Europol je identifikovao još 300 sumnjivih susreta van našeg kontinenta, najviše u Africi, Aziji, Južnoj i Centralnoj Americi.

– Imamo dokaze da je u Singapuru na ime podmićivanja isplaćivano oko 100.000 evra po meču, a među sumnjivima su i dva igrana u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine – dopunio je poražavajuću istinu zvaničnik policije iz Bohuma Fridhelm Altens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari