Direktor leskovačke bolnice otkrio tajnu naopako montiranog mamografa koji im je juče uručio Aleksandar Vučić 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Video sam koliko se vest i fotografija proširala po internetu da je mamograf, koji nam je juče uručio Aleksandar Vučić, postavljen naopako. To je kvarno, kaže za Danas dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

Rešavajući glavnu dilemu zbog čega je natpis na aparatu stajao naopako prilikom fotografisanja tokom Vučićeve posete leskovačkoj bolnici, on opisuje šta se zbivalo neposredno pred njegov dolazak:

„Aparat je donet sat pred događaj. Nije montiran, niti postavljen u prostoriju gde će stajati. To što se vidi na fotografiji je jedan deo mamografa, dok su ostali delovi bili u drugoj prostoriji da se ne bi oštetili. Taj deo koji stoji `naopkao` je rotirajući“, naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, za potrebe snimanja upravo je taj deo mamografa bio fiksiran na taj način, odnosno gore, i to je uradio serviser da se, takođe, ne bi oštetio.


„Taj deo aparata je najskuplji, ali i najosetljiviji. Serviseri su rekli kada se budu montirali svi delovi mašine, i ona se bude postavila u prostoriju u kojoj će se obavljati snimanje pacijentkinja, onda će i taj rotirajući deo biti `oslobađen`. Da ne bude zabune, montiranje takvog medicinskog aparata radi ovlašćena firma, potom dolaze stručni ljudi da izmere nivo zračenja, dokumentacija se šalje Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost koja potom daje saglasnost da mamograf može da se koristi“, objašnjava dr Dimitrijević.

Kako on dodaje, predstoji obuka medicinskog kadra za rad na 3D mamografu najnovije generacije.

„Dosad nismo imali prilike da radimo na takvom aparatu. Dokle god serviseri ne završe montiranje aparata, mi ne možemo da ga diramo“, kaže on.

Na pitnje kada će mamograf početi da radi, dr Dimitrijević ističe da će najverovatnije montaža mamografa početi sutra.

„Potrebno je da se postavi u prostoriju predviđenu za to, a ona mora da ima određenu temperaturu i vlažnost vazduha da bi taj mamograf uopšte mogao da bude uključen. Naše pacijentkinje koje su dosad odlazile u druge gradove na snimanje, obavestićemo zvaničnim saopštenjem“, kazao je on.

Podsetimo, na društvenim mrežama munjevito se proširila fotografija „naopako montiranog mamografa iz Leskovca“, a komentari su bili da je aparat postavljen naopkao, a to se zaključuje po natpisu na rotirajućem delu.

Na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ postavljene su slike ovog mamografa na kojima se to vidi.

Jedna korisnica Tvitera je upitala „Molim stručnjake za pojašnjenje, jesu li ovo montirali mamograf naopako“.

Ubrzo je dobila odgovor da mamograf jeste naopako montiran uz sliku kako bi zapravo trebalo da izgleda.

„Ovakve investicije i bolnice menjaju stvari i kvalitet života građana. Snažno ojačavamo naše zdravstvo i to ćemo nastaviti jer ne postoji ništa važnije od brige za ljude i zdravlje žena koje su stub našeg društva“, napisao je Vučić na Instagramu.

On se u objavi i zahvalio zaposlenima u bolnici u Leskovcu.

„Zaposlenima u bolnici hvala na trudu i energiji. Želim im još više uspeha i manje posla, a mi ćemo morati dalje da guramo i još više da ulažemo u Leskovac i jug Srbije“, napisao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari