Gotovo dva i po sata trajala je juče drama u sedištu Srpske napredne stranke na Novom Beogradu, u starom Merkatoru, nakon što je u stranačke prostorije ušao pedesetsedmogodišnji naoružani Dragoljub G. iz Beograda, preteći samoubistvom. Krizna situacija je razrešena, pošto je ministar policije Nebojša Stefanović uspeo da ubedi Dragoljuba G. da mu preda napunjeni pištolj i da se sam preda. Njemu je potom ukazana lekarska pomoć nakon čega ga je Hitna pomoć odvezla sa lica mesta najverovatnije u bolnicu „Laza Lazarević“.

Dragoljub G. je u prostorije SNS ušao juče oko 9.30 sati. U tom trenutku u prostorijama SNS bio je neznatan broj naprednjaka, s obzirom na to da je vikend. Tražio je da razgovara sa liderom SNS i premijerom Aleksandrom Vučićem, odnosno sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem. Stefanović je ubrzo stigao zajedno sa direktorom policije Miloradom Veljovićem i šefom beogradske policije Veselinom Milićem, nakon čega je ceo treći sprat zgrade na Novom Beogradu evakuisan.

Nakon jednočasovne drame koja se odigravala iza zatvorenih vrata ministar policije Stefanović je rekao novinarima da naoružani čovek nije nikom pretio.

„Čovek je ušao u sedište SNS zbog različitih problema koje je imao unazad nekoliko godina, ali nije nikom pretio i niko drugi nije bio ugrožen. Tražio je razgovore sa rukovodstvom SNS i kada smo došli, ostavio je oružje, svestan da to nije bio najbolji način da reši probleme. Nakon toga smo tek imali duži razgovor. Nije reč o kriminalcu, niti čoveku iz kriminogene sredine, a pištolj koji je nosio sa sobom bio je u njegovom legalnom posedu“, naveo je Stefanović, koji nije želeo da navede identitet te osobe.

Ministar policije nije hteo da otkrije koji su to problemi nagnali Dragoljuba G. da upadne u prostorije SNS, ali je samo nave da je reč o višestrukim i dugogodišnjim problemima. „ Naravno, to nije opravdanje i taj čovek je svestan da ovo što je uradio nije najbolji postupak“, rekao je Stefanović, a direktor policije Milorad Veljović pojasnio je da je muškarac hteo da izvrši samoubistvo, verovatno zbog loše ekonomske situacije.

Drama koja je obeležila jučerašnji vikend u starom Merkatoru neće biti razlog za selidbu Srpske napredne stranke na neku bezbedniju adresu. To su Danasu juče potvrdile Vladanka Malović, šefica informativne službe SNS, ali i potpredsednica ove stranke Zorana Mihajlović.

„Naprednjaci ostaju na staroj adresi i pored incidenta koji se juče dogodio. Za nas je nedopustivo da nemamo kontakt sa građanima, ili da biramo ko može da uđe u centralu. Sedište SNS uvek je bilo i biće otvoreno za građane koji mogu da dođu kod nas svakoga dana i ukažu nam na svoje probleme. Ni ovaj nesrećni čovek nije imao ništa protiv SNS. Došao je upravo da mu pomogne naša stranka. A ako se ikada budemo selili u druge prostorije, sigurno je da ćemo zadržati princip da su svi građani dobrodošli u prostorije SNS i da smo mi tu da učinimo sve da pokušamo da rešimo njihove probleme“, kaže Malovićeva.

I Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS i potpredsednica Vlade Srbije, napominje da su naprednjaci deo ove zemlje i deo ovog naroda i da nikada neće biti odrođeni od građana. „Ali mi u SNS smo rešeni da menjamo stvarnost, kako bi bilo više veselih nego ovako teških događaja „, ističe Mihajlovićeva.

Spekulacije

Pojedini elektronski mediji preneli su juče da se osoba koja je upala u SNS dovodi u vezu sa takozvanom „pljačkom veka“, odnosno događajem od 10. marta 2011. kada je opljačkan konvoj firme Sekjuritas servis. Na listi od 12 optuženih za tu pljačku koji su u sudskom postupku oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza nema osobe sa inicijalima kao u jučerašnjem incidentu. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari