Naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu, motiv mržnja na nacionalnoj osnovi: O napadu na ambasadorku Irenu Šarac 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Nakon sinoćnjeg napada u centru Madrida, na ambasadorku Srbije u u Španiji Irenu Šarac naši sagovornici objašnjavaju kakva je procedura kada se desi napad na nekog našeg diplomatu u inostranstvu, ali i o mogućim motivima napada. Oni su saglasni u tome da je najpre potrebno da španska policija i njihove službe sprovedu istragu.

Momir Stojanović: Obezbeđenje naših ambasadora je veoma loše

Naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu, motiv mržnja na nacionalnoj osnovi: O napadu na ambasadorku Irenu Šarac 2
foto FoNet Milica Vučković

Bivši direktor VBA Momir Stojanović za Danas objašnjava koje mere se u ovakvim slučajevima preduzimaju, ali i napominje da su naše službe zadužene za obezbeđenje naših ambasada u rasulu.

„Naše ambasade su slabo obezbeđene. Nekada je o njima brinula Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) koja je pre više godina rasformirana. Sada pri ambasadama ima samo po jedan operativac BIA. Kadrovski, organizaciono i u stručnom pogledu od 2012. godine naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu“, navodi naš sagovornik.

On navodi da sada sve zavisi od španskih vlasti.

„Ukoliko se pronađe napadač na ambasadorku sve radnje prema njemu će preduzimati španska policija i njihove bezbednosne službe. Nakon toga se dobijena saznanja razmenjuju sa Srbijom, tako što Srbija službenim putem zahteva da joj se ustupe rezultati istrage“, kaže Stojanović.

Kada je u pitanju eventualno izručenje Srbiji napadača na ambasadorku, on kaže da je to moguće,  ali to zavisi od zemlje domaćina.

„Mi možemo da tražimo izručenje ali je pitanje  da li će nam Španci udovoljiti zahtevu. Sve je to vezano sa rezultatima istrage. Ako se ne dotiču interesa španskih vlasti onda će nam udovoljiti po pitanju izručenja“, objašnjava Momir Stojanović za Danas.

Naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu, motiv mržnja na nacionalnoj osnovi: O napadu na ambasadorku Irenu Šarac 3
foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Advokat Božo Prelević za Danas kaže da je prvo potrebno utvrditi da li je napad na Irenu Šarac vezan za poslove koje diplomata obavlja ili je vezan za privatne aktivnosti.

„Prvo pitanje je da li je napad vezan za poslove koje ambassadorka obavlja ili je nasumičan i vezan za njene privatne aktivnosti“, kaže za Danas Božo Prelević.

On naglašava da je to bitno, jer od toga zavisi na koji način će se istraga voditi, kao i koje bezbednosne službe će biti uključene u istragu.

„U tom smislu se pokreće mehanizam zaštite kako našeg zlužbenika, tako i španske policije, odnosno španske službe bezbednosti. Ukoliko je napad iz sfere privatnog, onda se stranke upućuju na sud. Rekao bih da je ovde motiv mržnja po nacionalnom osnovu, pa će valjda policija španije pronaći osumnjičenog i utvrditi okolnosti samog događaja“, navodi Prelević.

Kada je u pitanju mogućnost izručenja napadača na ambasadorku Irenu Šarac, Prelević ima nešto drugačiji stav od Momira Stojanovića.

„Izručenje  ne izgleda moguće. Nije predviđeno da se za prekršaje i nanošenje lakih telesnih povreda počinioci izručuju drugoj državi, jer je postupak za ovakva dela moguće nesmetano sprovesti u Španiji“, objašnjava Božo Prelević.

Naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu, motiv mržnja na nacionalnoj osnovi: O napadu na ambasadorku Irenu Šarac 4
Foto FoNet Vesna Radović

Milan Antonijević: Očekujem ozbiljnu istragu, Španija je ozbiljna zemlja

Pravnik Milan Antonijević kaže za Danas da je napad na ambasadorku Srbije u Španiji, Irenu Šarac alarm za sve, od našeg Ministarstva spoljnih poslova, do španskih vlasti.

„U današnje vreme, kada se terorizam pojavljuje, uvek moramo biti oprezni i svaki napad shvatiti ozbiljno. Ujedno, onaj ko želi mir u našem regionu, ukoliko se pokaže da je ovaj napad etnički motivisan, mora ga osuditi i na taj način pokazati solidarnost sa našim diplomatama koji predstavljaju Srbiju u svetu“, kaže Antonijević.

On očekuje temeljnu istragu, navodeći da je Španija ozbiljna država u kojoj institucije funkcionišu, te se može očekivati brzo otkrivanje počinioca, njegovo privođenje i krivični postupak. Napominje i da će privođenje i saslušanje napadača, ukoliko akcija španske policije bude uspešna, dati više detalja i da će naše institucije o tome biti obaveštene, a veruje i javnost.

Kada je reč o mogućem izručenju napadača Srbiji Antonijević naglašava da to zavisi od mnogo faktora. On kaže da je još uvek mnogo nepoznatih da bi mogao sa sigurnošću da kaže šta bi Srbija mogla uraditi, iz pravnog ugla, po ovom pitanju.

„Zavisno od toga iz koje je zemlje napadač na ambasadorku, da li je napadač poseduje državljanstvo Srbije, kao i da li pripada nekoj kriminalnoj grupi, da li je napad planiran i drugih detalja, zavisiće i postupanje naše države, da li će koristiti mehanizme koje ima na raspolaganju za izručenje. Srbija ima potpisan sporazum sa kraljevinom Španijom o međunarodnoj pravnoj pomoći još iz 1980. koji nam jasno daje korake koje Srbija može preduzimati, kao i mogućih odgovora Španije“, navodi Antonijević i napominje da se nasilje, mržnja i netrpeljivost moraju suzbijati i tu ne sme biti nikakvog „ali“ i sličnih relativizacija.

 
Naše Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu, motiv mržnja na nacionalnoj osnovi: O napadu na ambasadorku Irenu Šarac 5
foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Marko Đurić osudio napad na ambasadorku

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić se na društvenoj mreži Iks oglasio povodom napada na Irenu Šarac.

„Najoštrije osuđujem fizički napad na ambasadorku Šarac u centru Madrida. Zahtevamo od svih nadležnih punu istragu i odgovornost za ovaj nečuveni incident i akt nasilja prema najvišem diplomatskom predstavniku naše zemlje“, izjavio je šef srpske diplomatije Marko Đurić.

U centru Madrida mlađa muška osoba fizički je napala ambasadorku Irenu Šarac i nanela joj povrede u predelu leđa.

Prema svedočenju prisutnih, muškarac prišao je ambasadorki Šarac koja je pričala telefonom na srpskom i pitao je da li je iz Srbije, a potom ju je udario nogom u leđa i pobegao.

Iz izjava prisutnih svedoka, sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla.

Nekoliko svedoka je potom bezuspešno pokušalo da uhvati napadača.

Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na lice mesta i obavila uviđaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari