Istražni organi su u četvrtak više od osam časova, ponovo ispitivali doskorašnjeg predsednika vlade Francuske Dominika d’Vilpena. Na njega je pala sumnja da je 2004. naredio da tadašnji ministar privrede Nikola Sarkozi bude lažno optužen za učešće u finansijskim transakcijama u luksemburškoj kompaniji Klirstrim.

Istražni organi su u četvrtak više od osam časova, ponovo ispitivali doskorašnjeg predsednika vlade Francuske Dominika d’Vilpena. Na njega je pala sumnja da je 2004. naredio da tadašnji ministar privrede Nikola Sarkozi bude lažno optužen za učešće u finansijskim transakcijama u luksemburškoj kompaniji Klirstrim. Istraga tereti D’Vilpena za „manipulacije u cilju političke destabilizacije Nikole Sarkozija“. Na početku svedočenja D’Vilpen je istrazi predao dopis na 80 stranica, u kojem optužuje predsednika Sarkozija da je iskoristio jednu isključivo privrednu aferu, „industrijsku manipulaciju“, da sebi podigne politički rejting.
Prethodno je nekadašnji potpredsednik vojne industrije EADS, Žan-Luj Gergoren, potvrdio istražnim organima da je po nalogu D’Vilpena dostavio lažnu listu osoba koja imaju sredstva u Klirstrimu, među kojima je bio i Nikola Sarkozi, današnji predsednik države, tada ministar za privredu. Svedočio je i nekadašnji šef obaveštajne službe general Filip Rondo, penzionisan na kraju 2005. Kako mediji doznaju, njegovo svedočenje odgovara Gergorenovom.
Prema kratkom saopštenju istražnih sudija, istražni postupak nije okončan. D’Vilpen nije odgovorio na mnoga pitanja, te će biti ponovo saslušavan u oktobru. Predsednik države Nikola Sarkozi podneo je tužbu za klevetu. Zanimljivo je da Dominik d’Vilpen osporava pravo predsedniku Sarkoziju da bude učesnik u sporu jer kao predsednik države presedava Vrhovnim sudskim većem te može da utiče na sudske odluke. Iz okruženja Sarkozija čuje se da „nijedan zakon ne sprečava šefa države da bude učesnik u sporu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari