Lideri G20 – grupe privredno najjačih zemalja okupili su se juče na dvodnevnom sastanku u ruskom gradu Sankt Peterburgu, ali umesto razgovora o ekonomiji, javnost očekuje da se samit pretvori u „obračun“ ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Baraka Obame zbog situacije u Siriji.

Lider Rusije dočekao je svog američkog kolegu, s kojim se najpre rukovao, a pre nego što su se užurbano uputili u zgradu gde se održava samit, nasmejani su se pojavili pred foto-reporterima.

Putin je već ranije najavio da će na marginama samita G20 imati sa američkim predsednikom „ozbiljne razgovore“ zbog nastojanja Bele kuće da napadne režim sirijskog lidera Bašara al Asada, čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Rusija je juče poslala upozorenje da bi američki napad na Siriju mogao da izazove nuklearnu katastrofu, i pozvala UN da sačine analizu rizika od ovakvog scenarija, rečeno je iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Upozorenje od takvih posledica poslao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukašević. Prema njegovim navodima, oštećenje ili uništenje minijaturnog reaktora kod glavnog grada Sirije ili drugih nuklearnih postrojenja u toj zemlji moglo bi da kontaminira region radijacijom. „Posledice bi mogle da budu katastrofalne“, ukazao je Lukašević. Ruska agencija Interfaks saopštila je da Moskva ima nameru da ovo pitanje iznese sledeće sedmice na sednici odbora IAEA, koja ima 35 zemalja članica.

Podsetimo da je Spoljnopolitički odbor američkog Senata usvojio u sredu rezoluciju kojom se odobravaju ograničeni vojni napadi na Siriju. Rezolucijom je predviđena intervencija u trajanju do 60 dana, uz mogućnost da se pod određenim uslovima produži za još 30 dana. Osim toga, rezolucijom je zabranjeno slanje kopnenih trupa u Siriju. Rezolucija će biti poslata Senatu na glasanje 9. septembra. I Predstavnički dom mora da usvoji svoju verziju vojnog odobrenja, nakon čega bi se uskladile verzije oba doma parlamenta i bile predate Obami na potpisivanje.

Američki predsednik je, prilikom poseti Švedskoj u sredu, priznao da su „odnosi sa Rusijom udarili od zid“, piše britanski Gardijan. Obama je insistirao na tome da nije postavio „crvene linije“ koje zahtevaju vojni napad ako sirijska vlada raspodeli hemijsko oružje. S druge strane, Putin je izjavio da je prerano govoriti o tome šta će Rusija učiniti ako SAD napadnu Siriju.

U Sankt Peterburg je stigao i specijalni izaslanik Arapske lige i UN Lahdar Brahimi, koji će se na marginama samita G20, zajedno sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, zauzeti za organizovanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji. Premijer Italije Enriko Leta, koji se takođe nalazi u Sankt Peterburgu, ocenio je juče da je samit „poslednja mogućnost“ da se dođe do političkog, dogovorenog rešenja za rat u Siriji. Leta je pozvao Putina da „izbegne“ potpuni slom odnosa sa Vašingtonom.

U međuvremenu, glavnokomandujući iranskih oružanih snaga Gasem Soleimani izjavio je da će Iran do kraja biti uz Siriju u slučaju intervencije međunarodne koalicije. „SAD ne pokušavaju da zaštite ljudska prava. Njihov cilj je da unište otpor prema Izraelu. Do kraja ćemo biti uz Siriju“, rekao je Soleimani. Međutim, iranski ministar odbrane Husein Degan je odbacio mogućnost direktnog angažovanja iranskih snaga na strani Sirije. „Sirijcima nije neophodna naša isporuka oružja, jer imaju sistem protivvazdušne odbrane“, rekao je Degan. Takođe, iranski predsednik Hasan Rohani je izjavio da Teheran čini sve kako bi sprečio napad na Siriju.

Inspekcija UN koja je nedavno išla u Damask kako bi izvršila istragu o tome da li je sirijska vlada koristila hemijsko oružje 21. avgusta u napadu na predgrađe prestonice, trenutno čeka rezultate tkiva i tla prikupljenih uzoraka. Kako je ranije saopšteno, izveštaj bi mogao da bude gotov za najkasnije tri sedmice.

Papa Franja pisao lideru Rusije

Vatikan – Papa Franja pozvao je juče, u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i liderima zemalja G20 da „odustanu od vojnog rešenja“ krize u Siriji i „izbegnu masakr i nove patnje“, saopšteno je iz Vatikana. U pismu Putinu, kao predsedavajućem G20, papa je podsetio na ekonomske i socijalne nejednakosti u svetu i osudio „nepotrebne masakre“ na Bliskom istoku, precizirao je otac Federiko Lombardi za italijanske medije.

Kina upozorava na negativne posledice

Vlasti u Kini upozorile su juče svetske sile na negativne posledice vojne intervencije u Siriji po svetsku ekonomiju. Zamenik kineskog ministra finansija Džu Guangjao rekao je u Sankt Peterburgu da bi „vojna akcija definitivno imala negativne posledice po globalnu ekonomiju, posebno na cenu nafte“. Portparol kineske delegacije na samitu G20 Ćin Gang izjavio je da je „političko rešenje jedini mogući put za sirijski konflikt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari