"Napad mržnje prema Vučiću": Gašić reagovao na Ponošev komentar o vojnom roku 1foto: A.K./ATAImages

Ministar odbrane Bratislav Gašić odbacio je kao neistinite i krajnje zlonamerne izjave narodnog poslanika Zdravka Ponoša u vezi sa inicijativom za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Iz obilja besmislica i kontradiktornih tvrdnji o potrebama mirnodopske i ratne vojske koje je izrekao Zdravko Ponoš, jedino se jasno može zaključiti da je on protiv svake mere i odluke čiji je cilj da našu vojsku ojača. Koju god inicijativu da pokrene predsednik Vučić, bilo da je reč o politici, ekonomiji ili odbrani, dežurni prodavci magle, u nedostatku sopstvenih ideja i rezultata, napašće bestidno i brutalno, a ovo je jedan od tih primera“, rekao je ministar Gašić.

Prema njegovim rečima, apsurdno je da bivši načelnik Generalštaba za čijeg mandata su, kako se tvrdi u saopštenju resornog ministarstva, iz vojske oterane najsposobnije starešine i koji je, kako se dodaje, odobravao uništavanje i prodaju više stotina komada upotrebljive ratne tehnike, „sada drži slovo o potrebama popune naših jedinica, ili još gore – poziva Generalštab da reaguje u ime ‘vojne struke’ i založi se za njegove političke interese“.

„Zamislite, Ponoš najsavremenije borbene sisteme naziva ‘gvožđurijom’. To je apsurdno koliko i ocene da na njima nema ko da radi. Apsolutno sva savremena sredstva koja smo u prethodnom periodu nabavili, što od domaće odbrambene industrije, što iz uvoza, uveliko su na upotrebi u Vojsci Srbije, a biće ih još“, naglasio je ministar odbrane.

Gašić je naglasio da je opremanje i sveukupno jačanje Vojske Srbije proces čiji jedini cilj je da Srbija bude bezbednija u uslovima zaoštravanja međunarodnih odnosa. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, rekao je, samo je jedna od mera koja će doprineti da kao država i kao društvo budemo otporniji na izazove i pretnje našoj slobodi i nezavisnosti.

„U napadima mržnje prema predsedniku Vučiću i svemu što on uradi, Ponoš pominje nekakvu političku indoktrinaciju vojnika… To je potpuna besmislica, o čemu može posvedočiti svaki profesionalni pripadnik Vojske Srbije. U našoj vojsci nije bilo, niti će biti politike i političke indoktrinacije. Jedina indoktrinacija, ako uopšte možemo upotrebiti taj izraz, prema vojnicima na obaveznom služenju biće rodoljublje. Pored vojne obuke, daćemo sve od sebe da u njima afirmišemo zdrave patriotske vrednosti kao osnovu zdravog vojničkog morala. Tome ćemo težiti i time se ponositi“, zaključio je ministar Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari