Najmanje 12 studenata poginulo je juče u granatiranju Arhitektonskog fakulteta u centru Damaska, javila je sirijska državna televizija. Televizija je izvestila da iza tog napada stoje teroristi, kako vlast naziva pobunjenike koji se bore protiv režima Bašara al-Asada.


Televizija Al-Ihbarija prikazala je snimke ranjenih studenata i oštećenog fakulteta. „Više granata palo je na fakultet“, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Od početka sedmice pobunjenici su izveli više napada na deo Damaska gde su državne institucije. U sukobima širom Sirije u sredu poginulo je 148 osoba od kojih 63 civila, 28 vojnika i 57 pobunjenika.

Jordan, Saudijska Arabija, Turska i Katar povećale su isporuku oružja sirijskoj opoziciji, u okviru priprema za zauzimanje glavnog grada Damaska, saopštili su vojni stručnjaci. Prema rečima neimenovanog zvaničnika jedne od arapskih zemalja koja je uključena u naoružavanje, broj isporučenog oružja je udvostručen u poslednje četiri nedelje. Sirijskim pobunjenicima su isporučeni, kako se navodi, „moćni raketni bacači i protivtenkovske granate hrvatske proizvodnje, koje su koristili i ranije“.

Arapski zvaničnici tvrde da postoji plan pobunjenika o zauzimanju Damaska. Pobunjenici su uspeli da osvoje okolinu grada, ali ne i da se probiju u dobro čuvani centar grada. Učesnici samita Arapske lige podržali su u utorak predlog da svaka članica lige može da pruži vojnu pomoć pobunjenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari