Američki vojnici u Iraku moraće da uče nove taktike i veštine u borbi protiv pobunjenika, usavršavaju drugačije načine odbrane, kuju nove saveze na putu ka obračunu sa svojim „nepijateljima“.

Komandanti u američkim bazama širom zemlje pripremaju se za velike promene kada nova pravila borbe predviđena Sporazumom o statusu snaga (Sofa) počnu da važe od 1. januara 2009. Na osnovu bezbednosnog sporazuma, američke trupe moraće pribaviti pisano odobrenje od lokalnih sudija pre početka napada na osumnjičene neprijatelje. Sve do sada oni su mogli slobodno da hapse bilo koga ako procene da je bio rizik po bezbednost.

U nemirnim predgrađima Bagdada kao što je Gazilijeh nova pravila stvaraju osećaj zabrinutosti. „Potrebni su nam elementi iznenađenja. Vi gubite ukoliko prvo morate kod iračkog sudije“, kaže pukovnik Džon Ričardson, koji komanduje prvom pešadijskom divizijom.

Nešto pre Božića komandant je primio poruku upozorenja od jednog svedoka povodom mogućeg napada u Gazilijehu. Razmatrao je koje su mu opcije na raspolaganju. „Posle 1. januara biće neophodna pisana zakletva svedoka, a možda ni ona neće biti dovoljna. Moraće da prođe 24 ili 48 sati pre nego što se stvore uslovi za napad, a postoji opasnost da neprijatelj dozna planove vojske“. „Ovo je ogromna promena“, kaže Ričardson povodom novih pravila sporazuma. „Ona redefinišu kako ćemo tragati i hapsiti loše momke“.

Sofa sporazum takođe menja pravila za zatvorenike. Od narednog meseca Amerikanci neće dugo moći da ih ispituju već će morati da budu predati iračkom sistemu pravde. Uvođenje nečega što su američki zvaničnici nazvali „upozorenje na metu“ ima za cilj da obuzda zloupotrebe agresivnih jedinica i pomogne transferu suvereniteta u ruke Iračana. Štaviše, nova pravila imaju potencijal da postanu novi izvor tenzija između bivših okupatora i izabranih vladara, kažu analitičari.

Novi uslovi

Glavne odredbe američko-iračkog sporazuma o statusu snaga, koji stupa na snagu 1. januara, jesu: američki vojnici moraju dobiti punomoćje pre nego što izvedu raciju ili napad; američke snage moraju omogućiti iračkoj vladi da proverava sve vojne isporuke; sve američko osoblje može biti sudski gonjeno za krivične zločine i dok su na dužnosti; odgovornost za Zelenu zonu biće predata iračkoj vladi; sve američke snage moraju se povući iz baza do leta naredne godine, a u potpunosti napustiti Irak do 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari