Sraman tekst „Ekologija paravan za ucenu“, koji se odnosi na izgradnju brana na Limu, potkrepljen je nizom neistina i gnusnih laži kojim nekakav investitor prljavog kapitala želi po svaku cenu da omalovaži jedine borce za istinu i pravdu, a to su u ovom slučaju nevladine organizacije koje su digle glas protiv ugrožavanja reke Lim i celokupnog života.

Izvesni gospodin, omalovažava civilni sektor koji je pravna institucija zasnovana na zakonskoj regulativi Republike Srbije u cilju zaštite prava građana i drugih statutarnih ciljeva. Pozivajući se na lokalnu vlast pokazuje da je izvršen jak lobi, da očekuje njihovu podršku iako je svestan, on i cela njegova kompanija, da lokalni parlament nije dao podršku izgradnji brana na reci Limu.

Kada su se politički pojedinci našli u celom poslu lobiranja oko izgradnje brana, Mreža NVO Brodareva je uradila jedan Elaborat s kojim smo otišli pred jedinog investitora koji je dobio energetsku dozvolu od Ministarstva rudarstva i energetike, a kako i na koji način to je drugo pitanje. Taj Eleborat je imao za cilj da se sagleda stvarna slika i stekne uverenje koliko je ova firma pre svega ozbiljna i spremna da kao zagovarač izgradnje brana stvori pozitivne uslove za život i rad u brodarevskom kraju pa i celoj opštini Prijepolje. Naravno, na prvom mestu, da se uvide sve činjenice i problemi koji bi usledili prilikom izgradnje brana, a kojima bi se ugrozio život stanovništva, narušio ekosistem i mnogi drugi faktori koji bi bili izazvani izgradnom ovakvih objekata. Nažalost, ova firma ni dan danas ne želi da razgovara o tome, apsolutno ignorišući sve te činjenice kao nebitne i pozivajući se na stručna lica koja niko u ovom kraju niti je video a ni čuo. Pa šta zapravo oni hoće? Misle da je ovde narod lakoveran i da ne razume baš ništa. Pominju cifru od 150 miliona evra, pa mi sada po drugi put, postavljamo logično pitanje za odgovor, otkuda ta cifra kada su od Findomestik banke tražili garancije i kredit za izgradnju brana na Limu u iznosu od nekih 87 miliona evra. Šta ova gospoda nameravaju sa viškom od gotovo polovine sredstava koju „nameravaju“ da ulože u ovaj projekat?

E, sada gospodo iz REV-a i svi drugi koji želite da kupite nešto što nam život i opstanak na ovom prostoru znači, mnogo, ali stvarno mnogo, ste precenili svoje mogućnosti i očekivanja od malobrojnih vaših lobista. Nemojte govoriti i omalovažavati pojedince i naše institucije koje ne možete da kupite. Zbog toga vam „Prijatelji Brodareva“ smetaju. Došli ste ovde da zavadite pa vladate. Došli ste ovde da ucenjujete naš narod, govorite kako ćete zaposliti nekoliko stotina, pa čak i hiljada radnika, a ne govorite kako ste sa nekom firmom „Torno“ iz Milana napravili dogovor oko izvođenja građevinskih radova. Pa samo ova činjenica nam govori da ste neozbiljna firma. Ne plaši nas kategorija koju navodite kako znate ko su ti pojedinci iz nevladinog sektora. Dolazili su vaši zastupnici u Brodarevo pa su se upoznali i videli ko smo mi. Problem je što ne možete da nas kupite i podvedete pod vašu komandu. Apsolutna je laž i neistina koju plasirate da smo mi bili za izgradnju brana. Da ste imali nekakav papir pa da ste nam ga podmetnuli na potpis nas ni Lim danas ne bi oprao. Znali smo i procenili svaki naš korak kada smo razgovarali sa vama.

Naveli ste jedno posebno poglavlje pod nazivom „Spisak želja“. Ili ne znate da čitate našim jezikom ili želite da preokrećete stvari kako vama odgovaraju. Ipak je to drugo u pitanju. Šta ste vi očekivali? Lokalna vlast da iole misli o ovom narodu prva je trebalo da uradi ovako nešto. Nego tu su u pitanju lični interesi koji nisu teški „nekoliko miliona dolara“. E, pa gospoda iz lokalne vlasti u koje se zaklinjete i pozivate nisu krajnji faktor koji će odlučiti u ime građana. Jesu jedan od faktora, ali građani su najbitniji i poslednji ključ odluke. Brzo ćete ugroziti vlast koja vas podržava.

Volimo naš Lim ovakakv kakav jeste i nećemo ga dati bez ikakve koristi da profiteri vrše tihi genocid nad stanovništvom ovog kraja. Mi ćemo praviti sve ono što smo nabrojali u Elaboratu jer su to suštinske stvari koje nedostaju našem stanovništvu. Mi želimo investitora koji će napraviti fabriku, podići plantaže voća i povrća, zaposliti na duži period naš narod. Nama treba Dom zdravlja sa savremenim vozilom i drugim kapacitetima, nama treba sportska hala i bazeni, nama je potreban Nevladin dom jer sada ugrožena lica pomoć u hrani od Crvenog krsta dobijaju na ulici, nama treba vatrogasni dom… Sve su to realne stvari o kojima je javnost upoznata. Ne brinite vi o tome. Mi očekujemo donacije i sredstva od predpristupnih evropskih fondova i drugih donatora koji neće ucenjivati naš narod.

Idite na reku sa slike koju ste postavili u vašem tekstu. Ako je to Lim onda smo mi Kanada. Eto samo još jedan i dovoljan pokazatelj da kaže koliko ste vi ozbiljni i iskreni.

Sa vama je svaka polemika suvišna. Vaše namere su nam jasne. Mi iz dana u dan regrutujemo nove članove, nove prijateljske organizacije i ustanove na nacionalnom, evropskom i svetskom nivou.

Autor je potpredsednik NVO „Prijatelji Brodareva“ iz Brodareva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari