Kongres SAD dobio je od Pentagona prvu listu vojnih opcija za okončanje sukoba u Siriji, s detaljnim opisom mogućih akcija i njihovih posledica i procenom da bi takav širok poduhvat koštao milijarde dolara.


U pismu načelnika Generalštaba generala Martina Dempsija predsedniku Odbora Senata za oružane snage Karlu Levinu prvi put je vojska jasno opisala šta smatra najvećim izazovima američke intervencije u sirijskom ratu. SAD su svoju pomoć sirijskim pobunjenicima za sada ograničile na naoružavanje protivnika predsednika Bašara el Asada.

Dempsi je naveo da je vojska spremna da sprovede akcije koje uključuju obuku, savetovanje i pomaganje opozicije, izvođenje ograničenih raketnih napada, uvođenje zone zabrane letenja, tampon zona, verovatno duž granica s Turskom i Jordanom i preuzimanje kontrole nad Asadovim skladištem hemijskog oružja. „Sve ove opcije bi verovatno proširile uski vojni cilj pomaganja opozicije i stavile dodatni pritisak na režim“, napisao je general Dempsi.

Prvi čovek američke vojske je u pismu detaljno opisao logistiku i novac potreban za svaku od vojnih opcija i procenio njihove rizike i koristi. „Jednom kada preduzmemo akciju treba da budemo spremni za ono što sledi. Dublju umešanost je teško izbeći“, dodao je.

Dempsi je ocenio da odluka o primeni sile nije „ništa manje nego čin rata“ i upozorio da bi mogli „nenamerno da osnažimo ekstremiste ili oslobodimo hemijsko oružje koje želimo da kontrolišemo“. Za obuku i savetovanje pobunjenika bi, po njegovom mišljenju, trebalo od nekoliko stotina do nekoliko hiljada vojnika i oko 500 miliona dolara godišnje.

Napadi s velike udaljenosti na sirijsku vojsku zahtevali bi „stotine aviona, brodova, podmornica“ i koštali bi milijarde dolara, naveo je general. Nametanje zone neletenja bi zahtevalo obaranje režimskih ratnih aviona i uništavanje aerodroma i hangara i stotine aviona, a troškovi bi mogli da dostignu i milijardu dolara mesečno. Za uvođenje tampon zona u cilju zaštite delova Turske i Jordana kako bi se pružilo sigurno utočište sirijskim izbeglicama i napravila baza za isporuku humanitarne pomoći, bilo bi potrebno uvođenje ograničene zone neletenja i raspoređivanje hiljada američkih kopnenih snaga.

„Asad ostaje na vlasti“

„Hiljade pripadnika jedinica za specijalne operacije i drugih kopnenih snaga bilo bi potrebno za napade i obezbeđivanje kritičnih mesta“, napisao je general Dempsi i ocenio da bi takva operacija koštala više od milijardu dolara mesečno. Posle prvobitnog prognoziranja brzog odlaska Asada s vlasti, američki zvaničnici su, usled napredovanja režimskih snaga na terenu, počeli implicitno da priznaju da je verovatno da će se Asad ipak zadržati na vlasti još neko vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari