Islamabad je juče prvi put priznao da su teroristički napadi u Mumbaju planirani delom na pakistanskoj teritoriji i saopštio da je uhapšena većina glavnih osumnjičenih. Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Rehman Malik rekao je da su istražitelji pratili trag motora za čamac koji su koristili napadači i da su potom pronašli i pretražili dva skrovišta osumnjičenih i Pakistanu. „Jedan deo plana je smišljen u Pakistanu i prema dostupnim informacijama, većina napadača je u našem pritvoru“, rekao je na konferenciji za novinare Malik.

Na Pakistan je izvršen veliki pritisak iz Indije i sa Zapada da pokrene akciju protiv ekstremističke organizacije Laškar-e-Taiba koja ima bazu u Pakistanu i za koju se sumnja da je odgovorna za napade u Mumbaju u novembru u kojima je poginulo više od 170 ljudi.

Indijske vlasti su saopštile da su svih 10 napadača, od kojih je jedan uhvaćen živ, Pakistanci i da su njihovi nadređeni u Pakistanu imali kontakt s njima tokom trodnevnih napada. Malik je rekao da je pakistanski sud pokrenuo krivični proces protiv osam osumnjičenih po optužbama za podstrekivanje, planiranje i pomaganje terorističkog napada. On je naveo da je čovek za koga se smunja da stoji iza napada, Zaki-ur-Rehman Lakhvi, u pritvoru zajedno s još šest osumnjičenih.

Prema Malikovim rečima, dva osumnjičena su još na slobodi. „Pronašli smo lokacije koje su koristili teroristi pre napada“, rekao je Malik, dodajući da su teroristi za Indiju isplovili iz Karačija. Istražitelji su pronašli da je deo sredstva korišćen za finansiranje napada prebačen iz Italije i Španije, kao i da su korišćene austrijske SIM kartice, kazao je Malik navodeći da postoji veza i s Hjustonom u SAD. Malik je rekao da pakistanski istražitelji nisu mogli da ustanove identitete devet poginulih napadača, premda je potvrđeno da je uhvaćeni terorista Pakistanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari