U noći između ponedeljka i utorka grupa od više od 40 naoružanih lica zauzela je policijsku stanicu-karaulu u selu Gošince, makedonska opština Lipkovo „na granici sa Kosovom“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije. Oni su zarobili četiri makedonska policajca. Prema operativnim podacima, reč je o osobama sa Kosova o čemu se prikupljaju dokazi.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Portparol MUP-a Makedonije Ivo Kotevski je na konferenciji za medije rekao i da su napadači nosili oznake UČK, govorili albanski i sa sobom vodili prevodioca „koji je govorio lošim makedonskim jezikom sa srbizmima“.

Kotevski je rekao da su trojica od četvorice policajaca vezana lisicama, snimana kamerama i tučena.

„Vođa grupe je rekao policajcima: 'Mi smo UČK. Prenesite da ni Ahmeti ni Gruevski ne mogu da vas spasu. Nama ne treba nikakav Ohridski sporazum i ako vas opet ovde uhvatimo, sve ćemo vas pobiti. Želimo svoju državu“. Ali Ahmeti je lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicionog partnera VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog.

Napadači su, prema saopštenju MUP-a Makedonija, pokupili oružje iz policijske stanice, radio veze i polupali policajcima mobilne telefone. Zatočenim policajcima su naredili da se sledećih pola sata ne mrdaju i – ponovo su se povukli na „teritoriju Kosova“. Policajce je oslobodio kolega koji nije bilo vezan (?) i oni su peške stigli do susednog sela. Jake snage Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije upućene su u selo Gošince.

Opoziciona makedonska štampa je osula paljbu po makedonskoj vlasti optužujući je da je ona organizator incidenta u selu Gošinci.

Kako prenose opozicioni mediji na makedonskom jeziku, list na albanskom Lajm je pozvao stanovnike opštine Lipkovo da ne nasedaju na provokacije nego da se organizuju i izoluju incidentne grupe jer su inscenirani oružani međunacionalni konflikti jedini način nekih struktura pritisnutih aferama da ostanu na vlasti. List je, navodno, već ranije upozoravao na mogućnost organizovanja albanskih grupa koje bi provocirale policiju i izazvale njenu intervenciju i jučerašnji incident u selu Gošnice im liči na takav scenario.

„Zato stanovnici opštine Lipkovo treba hitno da se organizuju i da izoluju ove grupe pre eventualne intervencije policije jer bi posle nje došlo do haosa koji bi teško mogao da se kontroliše“, citira navode albanskog lista portal libertas.mk na makedonskom jeziku.

Lajm apeluje i na državne institucije na Kosovu da ne dozvole zloupotrebu njihove granice i teritorije jer su velike šanse da je cilj ove grupe stvaranje konflikata koji neće štetiti samo Albancima u Makedoniji nego i „Kosovu kao državi“. List poziva i međunarodnu zajednicu da preduzme sve iz svoje nadležnosti da spreči da dođe do incidenata u kojima bi pala krv.

Bivši visoki funkcioner obaveštajne službe Jugoslavije i Makedonije i sadašnji profesor Fakulteta za bezbednost u Skoplju Ivan Babanovski je na svom Fejsbuk profilu, prenose opozicioni mediji, objavio da je iz svojih pouzdanih izvora u Kumanovu dobio informaciju da je u napadu na policijsku stanicu u selu Gošince angažovano 40 veterana OVK sa Kosova među kojima ima i komandanata iz Tanuševaca.

„Ovaj scenario ne podržava većina u DUI, ali Ahmeti mora da sluša Gruevskog jer ga ovaj, navodno, ucenjuje sa mnogo teškim dokumentima o njegovoj saradnji sa tajnim službama“.

Crvenkovski: Narod protiv diktature

Posle „dve godine ćutanja“ makedonskoj javnosti se opširnim pismom obratio bivši makedonski predsednik i bivši predsednik opozicione SDSM Branko Crvenkovski. U tom se pismu navodi: „Ovako beskrupulozan režim ne ruši se na konferencijama za štampu i lajkovima na fejsbuku. Ovako totalitarnu vlast koja kontroliše sve institucije, zloupotrebljava narodne pare i uređuje najmoćnije medije u zemlji ne mogu da poraze ni pojedinci ni opozicione partije. Ovakva diktatura može da bude poražena samo od naroda i sa narodom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari