Povodom podele većeg broja lokala na najatraktivnijoj lokaciji u Leskovcu, protiv rukovodstva Građevinskog kombinata ,,Graditelj’’ grupa radnika je podnela krivičnu prijavu – o čemu smo potakno izveštavali – a o celom slučaju oglasio se juče i deo direktora ove kompanije.

Direktor: Namirili smo stotinu radnika

– Učesnik sam u radu komisije koje je vršila obračun za kompenzaciju, kaže Bratislav Pavić, jedan od direktora u leskovačkom „Graditelju“ – Bio sam i predsednik Upravnog odbora koji je doneo tu odluku.

Povodom podele većeg broja lokala na najatraktivnijoj lokaciji u Leskovcu, protiv rukovodstva Građevinskog kombinata ,,Graditelj’’ grupa radnika je podnela krivičnu prijavu – o čemu smo potakno izveštavali – a o celom slučaju oglasio se juče i deo direktora ove kompanije.

Direktor: Namirili smo stotinu radnika

– Učesnik sam u radu komisije koje je vršila obračun za kompenzaciju, kaže Bratislav Pavić, jedan od direktora u leskovačkom „Graditelju“ – Bio sam i predsednik Upravnog odbora koji je doneo tu odluku. Mi smo na taj način namirili stotinu, možda i dve stotine radnika. Pojedini radnici su, međutim, ostvarili zarade preko sudu prodajom imovine, za koju smo se svi borili da ne bude prodata ispod stvarne vrednosti Bratislav Pavić priznaje da je o slučaju dao opširnu izjavu Upravi policije i da je i on kao kompenzaciju dobio lokal u Mlinskoj ulici.“Koliko je tačno lokala podeljeno putem kompenzacije, ne mogu da kažu samo nadležni organi“, precizirao je on uveravajući nas da je napustio sastanak da bi dao kratko objašnje oko ,,afere Graditelj’’, uz naglasak da nema razloga da se nešto krije.

Na zajedničkoj sednici kolegijuma – generalnog direktora, potpredsednika Skupštine, predsednika i potpredsednika UO AD ,,Graditelj’’ govorilo se izgleda prevashodno o situaciji povodom pisanja u pojedinim medijima. U saopštenju se najpre konstatuje da je povod za takvo pisanje „podstican od nekolicine zaposlenih u preduzeću i to predsednika Skupštine i predsednika sindikata“. Ocenjuje se, takođe, da je reč o lošoj nameri pojedinaca „da svoje nezadovoljstvo zbog rešavanja problema oko naplate potraživanja od poslodavaca podignu na nivo afere …kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku koristi, iako su oni sami svoja potraživanja u celosti ili delimično na isti način zatvorili“
„To što su ti isti pojedinci nezadovoljni svojim statusom ne daje im za pravo da negiraju dobru nameru poslodavca da reši probleme na što bezbolniji način. Da podsetimo, nastavlja se u saopštenju, reč je o ljudima koji su i u prošlosti izazivali nemire, štrajkove i proteste zaposlenih od kojih niko nije imao koristi, pa čak ni oni sami“, navodi se dalje u saopštenju
Rukovodstvo ,,Graditelja’’ poručuje i da oni koji smatraju da postoje nezakonistosti i zloupotrebe, ispitivanje činjenica prepuste nadležnim organima, jer su se ionako njima već obraćali i to više puta po raznim osnovama.
Kako je Danas već pisao, umesto neisplaćenih višegodišnjih zarada, direktorima AD ,,Graditelj’’ i jednom broju radnika, podeljeni su navodno lokali, od kojih se jedan broj nalazi na atraktivnim lokacijama u gradu. To je i bio razlog što je grupa radnika podnela krvičnu prijavu protiv rukovodilaca zbog zloupotrebe službenog položaja u privredi. Početkom 2002. godina u kolektivu je bilo 960, a sada ih je manje od 180 zaposlenih. Svi su oni poveli sudski spor kako bi im bile isplaćene zarade i druge prinadležnosti.
Očajni radnici „Graditelja“, koji su tražili i zaštitu sindikata, u krivičnoj prijavi navode da je Upravni odbor još 17. septembra 2004. godine doneo odluku da se ,,preostalim radnicima, umesto zaostalih zarada, za period od 2. maja 2002. do 31. avgusta 2007. godine, podele lokali. Ta neobična odluka je nedavno dobila i zvaničnu potvrdu, jer su ugovori overeni u sudu, iako o tome radnici nisu znali ništa.
Jedan od pokretača postupka protiv rukovodilaca, Mirjana Milićević, ističe da niko nije protiv ovakve kompenzacije, jer bi svako voleo da dobije lokal. Nevolja je, međutim, u tome što su koeficijenti nepravilno obračunati i lokale su dobili samo rukovodioci i njihovi najbliži saradnici i prijatelji.
Prema onom što smo uspeli da saznamo – jer preciznih i zvaničnih podataka nigde nema – podeljeno je tridesetak lokala. Najpre je potpisano 17, a kasnije i preostali ugovori o kompenzaciji. Većina lokala se, inače, nalazi u još nezavršenoj poslovnoj zgradi na uglu Mlinske i Ulice Nikola Skobaljića, a jedan broj lokala podeljen je i u Lebanu, Negotinu i drugde širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari