Mohamed Merah, francuski državljanin osumnjičen za ubistvo troje jevrejske dece i rabina, kao i za nedavnu likvidaciju trojice vojnika, opkoljen je u jednoj zgradi u Tuluzu od juče ujutru. Od tada traju pregovori o njegovoj predaji francuskoj policiji. Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean izjavio je da je osumnjičeni boravio među pripadnicima Al Kaide, na granici Pakistana i Avganistana, i da za sebe tvrdi da je „poklonik“ salafizma.


Osumnjičeni, koji je poreklom iz Alžira, u ponedeljak je hicima iz vatrenog oružja ispred jevrejske škole u Tuluzu ubio rabina, njegova dva sina i ćerku školskog direktora, a teško ranio jednog mladića. Prošle sedmice u Tuluzu i Montobanu ubijena su trojica vojnika, a policija je odmah nakon napada na jevrejsku školu saopštila da se najverovatnije radi o istom napadaču.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je juče da „terorizam neće uspeti da razbije državu“, i da ne treba pribeći osveti, posle objave da se osumnjičeni „pozvao na Al Kaidu“. „Upravo sam okupio sve predstavnike jevrejske i muslimanske zajednice… To mi je bilo važno, kako bih pokazao da terorizam neće uspeti da razbije našu nacionalnu zajednicu“, rekao je šef francuske države u kratkom obraćanju u Jelisejskoj palati.

Ne u ime Palestine

Ramala – Palestinska uprava odbacila je juče svako pravdanje da su ubistva u jevrejskoj školi u Tuluzu počinjena u znak osvete zbog sudbine palestinske dece. „Krajnje je vreme da ti kriminalci prestanu da svoje terorističke akcije izvode u ime Palestine i da se pravdaju da štite dečju stvar, iako ta ista deca samo žele pristojan život za sebe i svu decu sveta“, navodi se u saopštenju iz kancelarije palestinskog premijera Salama Fajada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari