Republička i gradska prosvetna inspekcija protekla dva dana boravile su u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, kako bi utvrdile okolnosti silovanja učenika sedmog razreda od svog druga iz odeljenja.



Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, izjavio je za Danas da je direktor škole pokrenuo vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji je izvršio nasilje i da će nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza preduzeti odogovarajuće mere.


– Direktor škole je odmah po saznanju da se incident dogodio sazvao Školski tim za zaštitu učenika od nasilja, odeljenskog starešinu i obavestio školskog policajca. Pozvan je i roditelj zlostavljanog učenika i upućen da slučaj prijavi policiji, jer se desio van prostorija škole. Školski policajac obavestio je i Odeljenje za maloletničku delikvenciju Policijske uprave u Požarevcu. Na predlog tima za zaštitu učenika od nasilja, direktor škole je učenika koji je izvršio nasilje premestio u drugo odeljenje, obavio razgovor sa roditeljima zlostavljanog učenika, kao i svedocima kako bi utvrdio činjenično stanje – naveo je Tmušić.

Prema nezvaničnim informacijama, dečak koji je silovao svog druga nema roditelje, pa je poveren na brigu starateljki i štićenik je Centra za socijalni rad.

Podsetimo, silovanje dečaka desilo se za vreme školskog odmora, 19. januara. Učenik sedmog razreda pozvao je oštećenog da odu do obližnje stambene zgrade, poznate kao „betonjerka“, da bi pušili cigarete do narednog časa. Pošto su otišli do garaže u suterenu ove zgrade, naredio mu je da skine pantalone, jer će ga, u suprotnom, odati kod majke da puši. Kada je uplašeni dečak poslušao ovu naredbu, napadač ga je silovao i zlostavljao narednih desetak minuta. Potom su se obojica vratila nazad u školu, ne zakasnivši na naredni čas.

Njihovi drugovi iz sedmog razreda pričaju da je napadač bio nasilan i prema drugoj deci i da se ponašao kao mangup, dok žrtvu ocenjuju kao mirnu i povučenu osobu. O ovom događaju čulo se nekoliko dana potom, tek kada se napadač pohvalio drugu iz odeljenja da je imao seksualni odnos sa žrtvom. Ovaj mu nije verovao pa je pitao žrtvu da li je to tačno, što mu je isti potvrdio. Priča se tako pronela po odeljenju i po školi, da je o njoj saznao i razredni starešina dečaka. O ovom slučaju obavestio je direktora škole, koji je to preneo školskom policajcu, roditeljima napadnutog dečaka, staratelju koji vodi brigu o njemu, kao i školskom psihologu i pedagogu.

Požarevački psihijatar Vojin Kuzmanović smatra da prvenstvenu odgovornost za ovakvo ponašanje deteta imaju roditelji i porodica.

– Ovo je primer poremećenog ponašanja, kad je telo razvijeno i hormoni aktivni, a nedovoljna mentalna zrelost. To je primer ponašanja kad su deca prepuštena sama sebi i uticaju medija, jer su otuđena i bez podrške porodice, pa su prepušteni ulici, koja ih vaspitava – kaže Kuzmanović i dodaje da su ovakvi događaji nekada bili izolovani slučajevi, a danas se manifestuju kao pojava u vidu raznolikog maloletničkog nasilja i devijacija.

Radomir Mihajlović, član Gradskog veća zaduženog za prosvetu, kaže da su u školi bili i gradski i republički prosvetni inspektori i sačinili izveštaj o ovom slučaju koji će proslediti nadležnom ministarstvu, kao i da su održane sednice nastavničkog veća i Saveta roditelja.

– Slučaj se zbio i mislim da treba da se spusti lopta, jer se radi o deci ispod 14 godina, i ne treba po medijima da se više naduvava. Činjenica da oba dečaka nisu posle velikog odmora zakasnila na čas, govori o njihovoj nezrelosti da shvate čin koji su uradili, jer su se više plašili od sankcija ako zakasne na čas nego od mogućih sankcija za prinudni seksualni odnos koji se zbio, navodi Mihajlović. On dodaje da je direktor škole oba dečaka, koja su se do sada nalazila u istom odeljenju sedmog razreda, u međuvremenu razmestio u različita odeljenja, kako bi se što manje sretali. Prema njegovim rečima, direktor škole Goran Seger ranije je predlagao da škola bude zaključana u vreme nastave, ali se sa tim predlogom nije složio Savet roditelja, koji donosi odluke i u kojem ima desetak policajaca, obrazlažući svoj stav da se deca ne nalaze u kazamatu, već u osnovnoj školi.

Manja ocena iz vladanja

Zbog ovog slučaja, u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ zasedali su i Nastavničko veće i Savet roditelja, koji su odlučili da učenik koji je silovao druga snosi disciplinsku odgovornost što, najverovatnije, znači smanjenje ocene iz vladanja, jer je po zakonu osnovna škola obavezna, pa iz tog razloga silovatelj ne može da bude isključen, već, eventualno, može da bude premešten u neku drugu školu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari