Svih sedam maloletnika s područja Kistanja kod Knina, koji su u nedelju napali osmoricu učenika bogoslovske škole SPC iz manastira Krka, pušteni su da se brane sa slobode, rekao je juče novinarima portparol šibenskog suda Branko Ivić. Istražni sudija odredio je maloletnicima, starim od 14 do 17 godina, zabranu pristupa manastiru Krka na kilometar i zabranu prilaska napadnutim učenicima na 100 metara.

– Posebno bih apelovao na političare da prestanu skupljati jeftine političke bodove na ovoj situaciji i zamolio bih ih da se suzdrže od teških kvalifikacija i teških reči, a sud će doneti svoju odluku i donosi svoje odluke u skladu sa zakonom i činjenicama, a ne po njihovim željama i diktatu ulice – rekao je portparol suda novinarima, prenela je Slobodna Dalmacija na svom portalu.

Protiv jednog osumnjičenog podignuta je krivična prijava za nanošenje teških telesnih povreda 19-godišnjem učeniku bogoslovske škole, dok su ostala šestorica osumnjičena za nanošenje lakših telesnih povreda petorici učenika bogoslovije. Hrvatska policija saopštila je u ponedeljak da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su sedmorica maloletnika s područja Kistanja, iz mržnje, verbalno i fizički napali osmoricu učenika bogoslovske škole SPC manastira Krka, državljane Bosne i Hercegovine.

Smene na HRT-u

Dan pošto je hrvatski premijer Zoran Milanović prozvao nacionalnu televiziju zbog tolerisanja govora mržnje, čelnici HRT-a smenili su neke urednike jer se „nisu dobro snašli u Dnevniku 3“, javili su zagrebački mediji. Zbog gostovanja poslanice HSP Ruže Tomašić u Dnevniku 3, čiji je nastup premijer nazvao šovinističkim ispadom i govorom mržnje, smenjeni su Denis Latin, Katja Kušec i Ružica Renić. Smenjeni su za jutarnji.hr „nezvanično“ rekli da su „maknuti iz Dnevnika 3 jer na HTV-u upravo traje bitka za fotelje“. Ruža Tomašić je na HRT-u izjavila da je „Hrvatska za Hrvate, ostali su gosti“, a poslanika SDSS Vojislava Stanimirovića nazvala je četnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari