Napade na aktiviste i aktivistkinje raspiruje vladajući režim 1(Foto: Žene u crnom)

Aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović ponovo su napali desničari koji čuvaju mural osuđenom ratnom zločincu i nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpke Ratku Mladiću na Vračaru.

“Pre pet dana su mene i snimatelja Delimira koji radi za RTL Nieuws, Netherland, dva huligana ispolivali Fantom, sve propraćeno uvredama na moj račun. Danas me je zaskočio, u mojoj ulici, klinac koji me je ispolivao koka-kolom, sa uvredama koje nije pristojno stavljati na zid”, napisala je Ćorović na svom Fejsbuk profilu.

Napad na nju je samo jedan u nizu napada na branitelje i branitelje ljudskih prava u Srbiji koji su se intezivirali poslednjih meseci. Nijedan napad nije procesuiran, odnosno napadači nisu pivedeni pravdi.

U poslednja dva i po meseca, ulazna vrata stana u kojem se nalaze prostorije Žena u crnom su dva puta ispisana uvredama, govorom mržnje i porukama podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Isto se u novembru desilo i sa prostorijama Inicijative mladih za ljudska prava.

Nakon što su 9. novembra bacile nekoliko jaja na Mladićev mural u Njegoševoj ulici, Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović, takođe aktivistkinju za ljudska prava na brutaln način su priveli muškaraci koji su tvrdili da su policajci u civilu iako nisu hteli da pokažu legitimaciju.

To isto veče u restoranu Kalenić, nekoliko nepoznatih mladića prepoznalo je Jelenu Jaćimović, te su pokušali da je vređaju. Novinarka Danasa je pozvala policiju, pa su desničari pobegli pre nego što je stigla patrola.

Nakon protesta “Mural mora pasti”, koji je održan 13. novembra, dvojica huligana oteli su od Miloša Uroševića iz Žena u crnom transparent “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” i potom ga javno spalili.

Novinarku Danasa Snežanu Čongradin, poznatu po svojim kolumnama u kojima poziva na odgovornost Srbije u ratovima iz devedesetih i prozova režim Aleksandra Vučića kao ratnohuškački, udario je pripadnik desničarskog pokreta Levijatan dok je snimala protest ispred beogradskog Doma omladine organizovan zbog grafita Ratku Mladiću.

Izlog Prajd info centra u Beogradu vandalizovan išaran je krajem decembra slikama Ratka Mladića, grafitom “Ratko Mladić Srpski Heroj”, a prekrižen je i natpis Beograd Prajd-Euro Pride 2022.

Sagovornike Danasa aktivistkinju Jelenu Jaćimović, Miloša Uroševića iz Žena u crnom i Gorana Miletića iz Beograd Prajda čiji je Prajd Info Centar deo, ne iznenađuju sve učestaliji napadi na borce i borkinje za ljudska prava.

Kako ukazuju, napade, kojih će biti sve više, raspiruje vladajući režim Aleksandra Vučića, a uz sve to na delu je klima nekažnjivosti.

Urošević smatra da su napadi na borce i borkinje za ljudska logična posledica društvene klime u kojoj živimo, a koju raspiruje vladajući režim u Srbiji.

– Klima je takva da nasilje nad političkim neistomišljenicima nije toliko očekivano, koliko je dozvoljeno, ono nije toliko učestalo, koliko je dozirano. Napadi na borce i borkinje za ljudska prava se dešavaju zato što se isti bore za raskid sa vrednosnim sistemom koji ne samo da je doveo do zločina koji su počinjeni u naše ime, nego koji još uvek opstaje, a opstaje samo zahvaljujući tome što su politički akteri koji su ga kreirali još uvek na vlasti, pa su oni stoga ti koji ga i održavaju u životu. Oni ne samo da zločine opravdavaju oni ih i veličaju – naglašava Urošević.

Prema njegovim rečima, policija i tužilaštvo su samo instrumenti slepe poslušnosti u rukama političkog režima koji koristi podjednako, u zavisnosti kako mu kada odgovara, državne i nedržavne aktere da poseje ne samo strah, nego i uputi poruku da napadi na borce i borkinje nikada neće imati svoj sudski epilog.

– Primera radi, nijedan napad na Žene u crnom, a od 2014. bilo ih je 30 nikada nije kažnjen – ukazuje Urošević.

U godini koja je pred nama, dodaje naš sagovornik, u kojoj će biti održani izbori, nema sumnje u to da će vladajuća SNS koristiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju kako bi onemogućila pobunu.

– Pretnje, zastrašivanja, napadi će se sigurno dešavati, jer ćemo svi mi koji se borimo za ljudska prava stajati na prvoj liniji odbrane istih, a koje Vučić sa svojom kamarilom ozbiljno ugrožava – zaključuje Urošević.

Ni Jaćimović ne iznenađuju sve učestaliji napadi na aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava.

– Uloga policije i tužilastva je da budu na strani onih koji su na poziciji moći. Očekujem da će biti gore – najviše nama ženama i ostatku marginalizovanih grupa, poput LGBT zajednice, migranata i migrantkinja, ljudima koji žive na ulici… Suštinski, problem celog ovog društva jeste zlo koje sačinjava patrijarhat u sprezi sa kapitalizmom i crkvom, a u cilju kontrole i opresivnog ostvarivanja ciljeva koji su na štetu svih nas – ističe Jaćimović.

Goran Miletić navodi da napadi na branitelje i braniteljke ljudskih prava nisu nikakvo iznenađenje “budući da mnogi koji učestvuju u javnom životu koriste rečnik mržnje i netrpeljivosti prema svima koji kritikuju ili ne podržavaju vladajuću politiku”.

– Klima nekažnjivosti za slučajeve govora mržnje, napada ili nasilja je vidljiva i presude u ovim slučajevima su izuzetak, pa ne očekujem promenu u reakciji tužilaštva, bez obzira na eventualni bolji rad policije u ovim slučajevima. Postalo je jasno da svojom neadekvatnom reakcijom i odsustvon preventivnog rada, vlast postaje saučesnik tzv. NN lica koji napadaju branitelje ljudskih prava – ističe Miletić.

Kako ukazuje, u poslednjen napadu na Prajd info centar, lica svih onih koji su ispisivali parole su bila vidljiva na siguronosnim kamerama više od 10 minuta ali niko bije priveden.

– To je ista ona grupa koja grafite podrške Mladiću ispisuje po celok Beogradu – naglašava Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari