Jedan sudija opštinskog suda u Valjevu i njegov kolega u Mionici fizički su napadnuti na radnom mestu u razmaku od nekoliko dana, potvrđeno je juče Beti u Okružnom sudu u Valjevu.
U Mionici je prekjuče napadnuta predsednica Opštinskog suda Branka Piper, na koju je, posle vređanja, fizički nasrnuo Milisav Savić (72) iz sela Mionice.

Jedan sudija opštinskog suda u Valjevu i njegov kolega u Mionici fizički su napadnuti na radnom mestu u razmaku od nekoliko dana, potvrđeno je juče Beti u Okružnom sudu u Valjevu.
U Mionici je prekjuče napadnuta predsednica Opštinskog suda Branka Piper, na koju je, posle vređanja, fizički nasrnuo Milisav Savić (72) iz sela Mionice. Savić je predsednicu Piper, koja ne postupa ni u jednom njegovom predmetu, u dva navrata pokušao da udari drvenim štapom „koji mu služi za poštapanje“ ali su je zaštitile dve daktilografkinje, koje su se zatekle u njenoj sudnici, a potom vozač i sudski izvršitelj. Patrola policije je uhapsila Savića, kojem je posle saslušanja pred dežurnim istražnim sudijom tog suda određen pritvor s obzirom na to da je sličan incident načinio i 28. marta.
U petak je u Opštinskom sudu u Valjevu napadnut mladi sudija Aleksandar Džoković koga je, posle vređanja, stonim kalendarom gađao a onda pokušao da se sa i njim fizički obračuna maloletni R. M. (15) navodno nezadovoljan visinom zatvorske kazne koja je prethodno izrečena „u predmetu za koji je bio zainteresovan“. R. M. je u sudnicu ušao nenajavljen. Sudiju Džokovića najpre je zaštitio porotnik Željko Tabašević, a potom i sudska straža, dok je policija obavila uviđaj.
Protiv R. M. je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivična dela napada na službeno lice u obavljanju službene dužnosti, te uništenje i oštećenje tuđe stvari jer je prilikom izlaska iz sudske zgrade razbio stakla na portirnici i ulaznim vratima.
Predsednik Okružnog suda u Valjevu Dragan Obradović rekao je juče agenciji Beta da je o svemu obavešteno Ministarstvo pravde Srbije od kojeg je zatraženo da se „pod hitno“ obezbedi pravosudna straža u Opštinskom sudu u Mionici. Taj sud je među retkima u Srbiji koji nema stražu, a ni svoju zgradu, jer se zajednička zgrada SO Mionica i Opštinskog suda mesecima renovira, pa Sud radi u nekadašnjoj zgradi OŠ „Milan Rakić“.
Obradović kaže da će predsednici sudova sa područja Kolubarskog okruga zatražiti izmenu zakonskih propisa jer su „nezaštićeni“, pa im je često jedina mogućnost da „kao građani“ podnose prijave protiv onih koji ih vređaju, omalovažavaju ili im prete i na njih nasrću.
Predsednik Opštinskog suda u Valjevu Predrag Jevtić rekao je juče Beti da će ubuduće biti tražena policijska zaštita prilikom suđenja u pritvorskim predmetima, ali i u drugim slučajevima u kojima sudije procene da bi im bezbednost eventualno mogla biti ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari