„Ne samo što je vodeća i ispred svih drugih tehnologija već je najveća prednost fleš tehnologije to što zadovoljava sve zahteve zaštite životne sredine koji su širom sveta izuzetno striktni. Dakle, sa stanovišta ekologije, ovo su najbolje topionice u svetu.

Poseduje veliki broj prednosti u odnosu na druge, a posebno kada je treba prilagoditi i uklopiti sa postojećom topionicom. Pouzdanost, veliko iskustvo, mogućnost da se zadovolje, pa i prevaziđu svi zahtevi zaštite životne sredine, veliko iskorišćenje „na bakru“, kao i sumpora – ključni su razlozi zbog kojih smo se opredelili upravo za nju“.

Ovako je potpredsednik Sektora za tehnologiju bakra u okviru SNC Lavalin grupe i predsednik Svetske organizacije metalurga, Tim Smit, govoreći borskim stručnjacima o savremenim postupcima dobijanja bakra, prokomentarisao realizaciju Projekta modernizacije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru, ističući između ostalog da je broj fleš-topionica u svetu dominantan, čak duplo veći od PSL jedinica koje rade u različitim regionima.

Oceni Smita izrečenoj u Boru, prethodio je sastanak borda direktora Projekta „nova topionica“ koji je, nakon razgledanja radova na gradilištima nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, jednoglasno ocenio da jedna od najvažnijih investicija poslednjih decenija u Evropi koju, kako reče predstavnik finskog Outoteka Kim Fagerlund, budno prate evropska zajednica i ceo svet, napreduje odlično i biće završena u roku i da će nov pogon biti u upotrebi 2014. godine.

– Zadovoljni smo kako se odvijaju radovi i ispunićemo sve predviđene rokove. Osim ekonomske isplativosti novog postrojenja, raduje nas što će iznad Bora konačno biti čist vazduh – izjavio je predstavnik SNC Lavalin Valkan Matler, dodajući da SNC Lavalin ima puno poverenje u Vladu Srbije i menadžment RTB Bor i veruje da će učiniti sve što mogu da se finalizuje ovaj zahtevan proces izgradnje savremenog postrojenja za proizvodnju bakra. Po rečima predstavnika Ototeka Kima Fagerlunda, izgradnja nove topionice bakra „jedna je od najvažnijih metalurških investicija koja je u poslednjih decenija rađena u evropskom regionu“.

– Dobili smo podršku Vlade koju imamo i sada, i to u potpunosti, da ovo „veliko čudo“ izvedemo do kraja. Lavalin je obezbedio kredit kod kanadske EDC-banke u visini od 135 miliona evra, što je dovoljno da se kupi kompletna uvozna oprema, dok će lokalni radovi koji treba da se izvedu na terenu biti procenjivani uz unapred dogovorenu jediničnu cenu. Tako ćemo, koristeći te cene, tek za pet-šest meseci znati koliko će nas to koštati. Ali, budžetska procena je da nova topionica i fabrika sumporne kiseline neće preći 200 miliona evra – poručio je prvi čovek RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Čelni čovek Basena je zaključio da je to ono sa čime kombinat bakra može krenuti i što garantuje iskorišćenje gasa od 98,5 procenata, odnosno da dima neće biti više od 125 mikrograma po normalnom kubnom metru vazduha, po propisima koje će Evropska zajednica doneti tek 2016. godine.

Nova radna mesta

Na poslovima izgradnje topionice angažovano je trenutno 250 radnika i 60 inženjera, a još 150 biće uposleno sa povećanjem obima posla. Izgradnja novog postrojenja koštaće 135 miliona evra, a finansiraće se kreditom kanadske EDC banka, za koji je garanciju dala Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari