Nakon raskida kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom firme Kulina plast iz Beograda, radnici AD Napredak iz Ratkova su prošle godine našli novog strateškog partnera. Reč je o firmi KND eko energy group iz Prokuplja koja je kupovinom 70 posto akcija postala većinski vlasnik. Oni su se ugovorom obavezali da izmire sva dugovanja ratkovačkih plastičara.

Nakon raskida kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom firme Kulina plast iz Beograda, radnici AD Napredak iz Ratkova su prošle godine našli novog strateškog partnera. Reč je o firmi KND eko energy group iz Prokuplja koja je kupovinom 70 posto akcija postala većinski vlasnik. Oni su se ugovorom obavezali da izmire sva dugovanja ratkovačkih plastičara. U pitanju su obaveze prema Poreskoj upravi od 25 miliona dinara za povezivanje radnog staža zaposlenih, a tu su i dugovanja prema radnicima za neisplaćene zarade u iznosu od 5,5 miliona dinara. Kontinental banci treba još vratiti 4,5 i DDOR-u 3,5 miliona dinara.
Novi većinski vlasnici Slobodan Drašković i njegov poslovni partner iz Slovačke Ivan Kan, dobili su kredit u iznosu od 7,5 miliona evra koji tek treba da realizuju. Manji deo ovog iznosa, biće upotrebljen za namirivanje duga prema poveriocima Napretka, i za investiranje u kupovinu alata koji bi poslužio za proizvodnju brizganih gajbi.
Od momenta kada su dobili nove vlasnike, radnici Napretka nisu sedeli skrštenih ruku. Nastojanja da aktiviraju potpuno zamrlu proizvodnju ostvarila su se tek u poslednja tri meseca minule godine. Proizvodnja vešalica, dugmadi i brizgane plastike, bila je u prvom mesecu skromna, da bi već u novembru dostigla obim od 300 hiljada dinara, a mesec dana kasnije ona je povećana za još 200 hiljada dinara.
– Uspeli smo da dokažemo sebi a i drugima da naša firma može da se vrati na tržište gde nas nije bilo u poslednje četiri godine – kaže predstavnik manjinskih akcionara Milan Savić. Naišli smo na razumevanje nekadašnjih poslovnih partnera, koji su nam se vratili. Na ovim poslovima radilo je oko 35 radnika od ukupno 77 koliko ih ima na spisku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari