Mašinsko elektro-tehnička škola u Priboju spada u raritete školskog sistema Srbije. Već četiri godine, od dolaska profesora Saše Vasilića, u pribojskom METŠ-u primenjuju napredne metode učenja.


Uz ogroman entuzijazam profesora Vasilića i njegovih kolega pribojska škola se svrstala u red retkih u Srbiji, koja je među prvima još pre četiri godine započela on-line učenje i razvijale ga, tako da, danas ima korisnike i iz drugih škola iz Srbije kao i iz Bosne i Hercegovine. Uspeh ovog projekta je još i veći ako se zna da su sve to uspeli bez novca lokalne samouprave, Ministarstva, donacija EU ili nekih drugih fondova, kao što je to bio slučaj sa nekim drugim školama. Pitali smo profesor Sašu Vaslilića da pojasni ovaj proces razvijanja naprednog sistema učenja u jednoj „maloj zabačenoj varošici“ u Srbiji i šta hibridno učenje znači za učenike, profesore i roditelje.

– Prvi koraci u uspostavljanju modela hibridnog učenja u METŠ počeli su 2007. godine kada su napravljena dva sajta za predmete računari i elektronika dva i njihove web adrese su postavljene na fejsbuk postu. Hibridno učenje je kombinacija klasične nastave sa elektronskim učenjem, a na samom sajtu se nalaze elektronske lekcije i obaveštenja za učenike. U školskoj 2009/10. godini startovali smo sa mudl platformom prvo sa nekoliko mojih predmeta, da bi danas na mudl sajtu bilo 14 predmeta, uglavnom iz elektro-tehničke struke sa tendencijom širenja i na druga stručna područija. Mudl platforma za on-line učenje i dalje funkcioniše u sistemu hibriden nastave ali sa sve većom zastupljenošću elektronskog učenja u odnosu na klasično, kaže profesor Vasilić.

On objašnjava da se domaći zadaci i kontrolni testovi rade na internetu, a sistem ocenjivanja je takođe inkorporiran u u mudl sajt. Đaci koji se trenutno nalaze na višim i visokim školama, kažu da im je ovaj način učenja u mnogome pomogao da se adaptiraju na slične načine elektronskog učenja na tim visokoobrazovnim ustanovama u Srbiji. Mudl platforma škole ima 244 korisnika, sa tim što se na listi korisnika nalaze i učenici iz drugih škola širom Srbije kao i učenici stručnih škola iz Bosne i Hercegovine kao i Crne Gore.

-Od ove godine, eksperimentalno, roditelji imaju priliku da na Internet sajtu škole za moje odeljenje pogledaju informacije o ocenama i izostancima, naravno svako za svoje dete. U planu je proširivanje aktivnosti u ovom avangardnom načinu učenja i obrazovanja u našoj sredini, ali taj razvitak će zavisiti od razumevanja nadležnih institucija, njihove materijalne i tehničke podrške, dodaje profesor Vasilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari