Naprednjaci bi da preuzmu Agenciju za borbu protiv korupcije 1Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije sutra počinje sa izborom direktora tog tela razmatranjem kandidatura 12 prijavljenih na konkurs.

Bivša direktorka Agencije Tatjana Babić podnela je 20. decembra ostavku na tu funkciju jer je prethodno imenovana za sutkinju Ustavnog suda.

Agencija za borbu protiv korupcije hitno je izvršila nedavnu presudu Upravnog suda kojom se poništava nezakonita odluka Odbora Agencije o izboru Tatjane Babić za direktorku od pre četiri godine. Sve to vreme Babić je nesmetano obavljala funkciju direktorke ovog kontrolnog tela.

Nakon nedavno raspisanog konkursa za popunu upražnjene pozicije direktora Agencije i spoznaje ko je sve među kandidatima, u stručnoj javnosti se otvorila polemika – da li će agencija pasti u kandže politike?

Ukoliko se bolje pogledaju imena kandidata, lako je uočljivo ko stoji iza ideje o tihom preuzimanju Agencije, te da je vlast i te kako zainteresovana za konkurs. Naime, najmanje četiri kandidata imaju direktne veze sa Ministarstvom pravde i doskorašnjim ministrom Nikolom Selakovićem, članom predsedništva Srpske napredne stranke.

Gradska pravobraniteljka Ljiljana Blagojević bivša je pomoćnica ministra pravde, a na to mesto je došla sa funkcije sutkinje Prvog osnovnog suda u Beogradu. Druga kandidatkinja Biljana Pavlović bila je direktorka Direkcije za oduzetu imovinu Ministarstva pravde a u istom ministarstvu bila je i pomoćnica ministra. Još jedna kandidatkinja nalazi se u društvu najbližih saradnica bivšeg ministra Selakovića – Mirjana Mihajlović, njegova bivša savetnica.

Ono što je zajedničko pomenutim kandidatkinjama za funkciju direktora Agencije jesu bliske veze sa Nikolom Selakovićem, sa čijim ministarskim mandatom se podudara njihovo snažno napredovanje u karijeri.

Ipak, najinteresantnija kandidatkinja na konkursu jeste Rada Selaković, jer se dotična ne preziva slučajno kao i bivši ministar – naime, oni su u direktnoj rodbinskoj vezi.

Pošto je poznato da Agencija za borbu protiv korupcije upravo protiv bivšeg ministra Selakovića vodi postupak za utvrđivanje postojanja sukoba interesa koji još uvek nije okončan, opravdano se postavlja pitanje da li je slučajnost to što se četiri kandidata za funkciju direktora tog tela dovode direktno u vezu sa njim.

Eventualnim izborom kandidata bliskog Selakoviću, zbog političke opcije koju predstavlja, može biti ugrožen budući rad Agencije, jer je pitanje da li bi u tom slučaju pomenuto telo sačuvalo svoju nezavisnost i spremnost da primenjuje zakon na najviše državne funkcionere.

Direktor Agencije bira se na pet godina, rok za podnošenje prijava na konkurs istekao je 11. januara, a u skladu sa Zakonom o Agenciji direktora bira Odbor Agencije.

Odbor Agencije nije u punom sastavu

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije koji treba da izabere novog direktora već duže vreme nije u punom sastavu i nije jasno zbog čega isti nije popunjen pre nego što mu je izbor poveren. Takođe, direktor Agencije se bira u vrlo nezgodnom trenutku imajući u vidu skore predsedničke izbore, jer se upravo Agencija bavi kontrolom finansiranja stranaka za vreme kampanje.

Selaković blokirao rad Agencije

Agencija je 2014. godine pokrenula postupak protiv ministra Selakovića zbog sumnje da je kao član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva učestvovao pri izboru svojih savetnika na mesta zamenika tužioca i sudije i tako se našao u sukobu interesa. Zaključeno je da ministar „zaslužuje“ preporuku za razrešenje, a onda je stigla njegova žalba. Osam članova Odbora, jer deveti nije izabran, više puta su razmatrali žalbu bivšeg ministra, ali do danas nijedan predlog nije dobio većinu. To je jedini slučaj koji nije okončan od kada postoji ovo nezavisno telo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari