Crnogorska policija sprečila je juče sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da u crkvi u Bajicama kod Cetinja služi liturgiju povodom praznika Sveti Jovan, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Sveštenici Cetinjskog arhijerejskog namesništva, prema navodu saopštenja, pokušali su da uđu u crkvu, ali ih je policijski kordon u tome silom sprečio.

Kordon specijalne policije bio je u blizini crkve Svetog Jovana i kada su sveštenstvo i vernici pokušali da uđu u hram, policija je primenila fizičku silu, izvestio je dopisnik Srne. Jedan od policajaca je rekao „nemojte da nas provocirate“, dok je drugi naveo „mi radimo svoj posao, a vi radite svoj“. Cetinjsko sveštenstvo je, potom, ispred kordona odslužilo moleban i liturgiju.

Policija je negirala da je primenila fizičku silu prema sveštenstvu i vernicima. U policiji je agenciji Beta rečeno da njeni pripadnici nisu dozvolili ni predstavnicima SPC, ali ni predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve da u crkvi u Bajicama održe liturgiju.

Rektor Cetinjske bogoslovije i cetinjski paroh Gojko Perovićkazao je da ga je komandir policije na Cetinju Ivan Raičevićobavestio da je „naređenje s vrha“ da niko ne može ući u crkvu u Bajicama.

Predsednik Odbora za promociju i zaštitu interesa CPC Stevo Vučinićizjavio je za agenciju Beta da su predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske „nameravali da promenom brave na crkvi spreče službu sveštenika crnogorske crkve“. U tome je, prema njegovim rečima, predstavnike SPC „omela policija, jer srpska crkva nije vlasnik, već korisnik crkve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari