Gradsko veće u Kragujevcu pokrenulo je juče inicijativu da se 2008. u centru Šumadije proglasi – Godinom prestonog, odnosno prestoničkog nasleđa Kragujevca, kojom će se obeležiti 190 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne države Srbije. Krgujevac je za prvu prestonicu moderne Srbije, na predlog Knjaza Miloša (Obrenovića), proglašen odlukom ondašnje Narodne skupštine, održane 1818.

Gradsko veće u Kragujevcu pokrenulo je juče inicijativu da se 2008. u centru Šumadije proglasi – Godinom prestonog, odnosno prestoničkog nasleđa Kragujevca, kojom će se obeležiti 190 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne države Srbije. Krgujevac je za prvu prestonicu moderne Srbije, na predlog Knjaza Miloša (Obrenovića), proglašen odlukom ondašnje Narodne skupštine, održane 1818. godine u manastiru Vraćevšnica. Kragujevac je bio prestoni grad Srbije od 1818. do 1841. godine, i za to vreme ovde su postavljeni temelji modernoj državi Srbiji i formirane, prema tadašnjim evropskim uzorima, prve državne, obrazovne, kulturne, pravosudne, privredne i ine institucije i ustanove.
Deo Kragujevca u kojem je, u prvoj polovini 19. veka, započeto stvaranje moderne države Srbije, i koji se, pored obe obale Lepenice, prostire na oko 200 hektara, nosi naziv Milošev venac, koji, pored dvorskog kompleksa Obrenovića, Prve kragujevačke (i srpske) gimnazije, najstarijeg srpskog pozorišta) i Stare srpske skupštine, Miloševe crkve i drugog, objedinjuje i imovinu i objekte iz starog dela Zastave, koji svedoče o srpskom istorijskom nasleđu, a koje je grad prošle godine otkupio od Zastave.
Godina prestonog Kragujevca ovde će, istaknuto je juče, tokom 2008. obeležena nizom prigodnih kulturnih manifestacija, naučnih skupova i okruglih stolova, posvećenih ne samo nastanku i razvoju spske državnosti, no i aktuelnim zbivanjima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari