Bela kuća je saopštila da je na libijskom narodu da odluči da li dugogodišnji lider njihove zemlje Muamer Gadafi može da ostane u Libiji ukoliko ode s vlasti. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD i dalje veruju da je Gadafi izgubio legitimitet i da zato mora da preda vlast. Međutim, kako je naglasio, SAD neće odlučivati o tome da li Gadafi treba da ostane u zemlji ukoliko se to dogodi.


Karnijevi komentari su usledili nakon što je šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio da bi jedan od načina da se okonča konflikt u Libiji bio taj da se Gadafiju dozvoli da ostane u zemlji ukoliko ode s vlasti. Gadafi je, međutim, istakao da nikada neće da preda vlast i pobegne iz zemlje koju predvodi već četiri decenije. Libijski ministar spoljnih poslova Abdelati Obeidi negirao je da je smena Gadafija razmatrana kao opcija u okviru napora da se okonča konflikt u zemlji. „Nije bilo reči o odlasku Gadafija“, rekao je Obeidi novinarima nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi.

U međuvremenu, borbe između snaga lojalnih Gadafiju i pobunjenika su nastavljene. Žestoki sukobi su zabeleženi u blizini Brege, grada na istoku Libije. Kada je reč o situaciji na zapadu Libije, pobunjeničke snage u Misrati su saopštile da su zahvaljujući vazdušnoj podršci NATO imale uspeha u sukobima s Vladinim snagama.

Rusija nastoji da bude posrednik u naporima da se sklopi sporazum o okončanju konflikta. Nakon razgovora u sredu u Moskvi Obeidi je rekao da libijska vlada želi da okonča konflikt s pobunjenicima koji traže smenu Gadafija nakon 41 godine na vlasti. „Svi moramo da radimo na nalaženju mirnog rešenja, a u tome treba da učestvuju svi Libijci, a ne samo Savet u Bengaziju“, rekao je, misleći na Prelazni nacionalni savet sa sedištem u Bengaziju.

Pobunjenici drže istočnu Libiju i male delove na zapadu zemlje, ali do sada nisu značajno napredovali ka prestonici Tripoliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari