Narodna kuhinja u Nišu siromašnima vikendom ne daje hranu 1Foto: printscreen/belami

Oko 850 najsiromašnijih građana Niša u Narodnoj kuhinji dobija tople samo radnim danima, dok subotom i nedeljom ostaje bez hrane. Odgovornost za to Grad Niš i Crveni krst prebacuju jedni na druge.

Korisnici Narodne kuhinje na jednom od punktova u Nišu kažu da je hrana u Narodnoj kuhinji “uglavnom dobra”, ali da je “vikend gladovanje” ozbiljan problem. Nišlijka Dragana D. (50), inače osoba sa invaliditetom, objašnjava da im Crveni krst daje i pakete sa brašnom i namirnicima, kako bi “pokrili vikend”, ali da je to povremeno, a da ona i ostali nemaju gde da to spreme jer je mnogima od njih isključena struja zbog neizmirenih računa. Miroslav Arsić (42) kaže da su prinuđeni da se vikendom “snalaze”, što nije nimalo lako.

– Supruga i ja i ne moramo da jedemo, ali je za decu problem, ona su u razvoju a gladuju, kaže on.

Načelnica Uprave za dečiju socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović kazala je novinarima da je ovakva podela toplih obroka predviđena projektom Crvenog krsta koji Grad Niš finansira kao manjinski partner. Sekretar Crvenog krsta u Nišu Sanja Stojanović je, pak, rekla da je Crveni krst po projektu dužan da obezbedi 12 namirnica za pripremu hrane, a da Grad finansira pripremu obroka i njihovo distribuiranje.

– Mi možemo da damo namirnice i za vikend, ali je Niš odlučio da finansira podelu hrane siromašnima pet dana u toku sedmice – rekla je ona.

Studentski centar "spreman"

– Potpuno smo spremni da distribuiramo obroke i vikendom ukoliko Grad to od nas zatraži, kaže Rade Rajković, direktor niškog Studentskog centra, koji sprema hranu za Narodnu kuhinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari