Opoziciona Narodna stranka (NS), mada bez značajnijeg političkog uticaja u Crnoj Gori, pozvala je partije koje zastupaju Srbe da prihvate poziv vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) za ulazak u državnu vlast. U deklaraciji koju je objavila NS, ocenjeno je da bi to doprinelo „harmonizovanju odnosa“ u Crnoj Gori i pomoglo da se reše pitanja za koja su zainteresovani Srbi u toj državi. Lider DPS Milo Đukanović je ranije više puta pozvao opozicione partije da se pridruže vladajućoj koaliciji.

Nedavno je, međutim, ocenio da su lideri opozicije „slabići“, jer, kako je objasnio, uživaju u svojim privilegijama, a nemaju odgovornosti u donošenju političkih i ekonomskih odluka u državi. Prema ocenama NS, okolnosti koje idu na ruku participaciji „srpskih“ političkih partija u vlasti su poboljšanje odnosa između Crne Gore i Srbije, kao i poboljšanje odnosa između države i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Uz pomoć jednog odbornika NS u Skupštini glavnog grada, DPS je ranije više puta uspeo da u gradskom parlamentu preglasa svog koalicionog partnera, Socijaldemokratsku partiju (SDP). Koalicija DPS i SDP u Podgorici odavno je praktično raskinuta, a te dve partije će odvojeno nastupiti na lokalnim izborima u Gradu, koji će, prema najavama, biti održani u aprilu. SDP će na tim izborima nastupiti sa opozicionom strankom Pozitivna Crna Gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari