– Predstavnici slovenačkog Razvojnog centra Novo Mesto boravili su nedavno u Novoj Varoši. Ovo je druga poseta slovenačke delegacije zlatarskom kraju, u okviru projekta bilateralne saradnje pod nazivom „Prenos iskustava i uspešnih primera kod primene programa razvoja ruralne sredine u Sloveniji na opštinu Nova Varoš“.

Ovaj projekat, dobio je, inače, „zeleno svetlo“ na konkursu slovenačkog resornog ministarstva za sufinansiranje program pomoći zemljama u razvoju.

Gosti iz Slovenije, u pratnji domaćina – predstavnika ovdašnje gradske uprave, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Turističko-sportskog centra „Zlatar“ i preduzeća „Rezervat Uvac“, koji su partneri u ovom programu, obišli su etno – selo Štitkovo, gde su meštanima predstavili pozitivne primere revitalizacije sela i obnove tradicionalnih kuća u Sloveniji, kao i ski-stazu „Briježđa“, promovišući, između ostalog, modele uređenja staze sa skijaško trčanje i dečjeg poligona za skijanje.

Tokom obilaska ovih lokacija, Slovenci su više puta ponovili da moderni turista traži više od betona, hoće objekte koji imaju dušu. Novovaroški kraj ima bogatu prirodno-kulturnu baštinu, počevši od beloglavog supa, kanjona Uvca, atraktivnih turističkih predela, do vrednih spomenika kulture i narodnog graditeljstva. Sve to, uz dobar smeštaj, trebalo bi ponuditi gostu, ocena je slovenačćke delegacije.

– Od velikog značaja su uslovi koje pruža Nova Varoš i sličnosti na našom Dolenjskom i Belom Krajinom. Sa našim partnerima u zlatarskom kraju dogovorili smo da čitav projekat baziramo na četiri programa – „Putevima baštine“, idejni projekat razvoja skijališta „Briježđa“, razvojni program za uređenje objekata stambene baštine u ruralnom prostoru opštine Nova Varoš i revitalizacija sela Štitkovo, rekao je Igor Vizjak, rukovodilac projekta, u kojem su, sa slovenačke strane, aktivno učestvovali i dr Marko Koščak, spoljni saradnik za ruralni turizam, Peter Henčić, stručnjak za ski- centre pri Razvojnom centru Novo Mesto i Matijaž Pavlin, saradnik za turizma i revitalizaciju stambene baštine. On je i ovom prilikom podsetio da je Program „Putevima baštine“ regionalnog karaktera i da je odabrano tridesetak lokacija u ovom delu Srbije, sa 15 priredbi čija je ponuda etno-tradicija.

– Danas su objekti narodnog graditeljstva prava atrakcija za turiste. Novovaroški kraj ima tu prednost što ovde ne treba praviti etno-selo, jer ono postoji i u njemu već ima sačuvanih kuća, pogotovo u Štitkovu, na kojima su vidljivi natpisi da su kuće od kamena i brvana građene davne 1882. ili 1886. godine. Ono što bi trebalo uraditi je pozvati u pomoć konzervatore, arhitekte, etnologe, kao i pomoći meštanima da sačuvaju takvo blago i raritet, istakao je Pavlin, nakon obilaska etno-sela Štitkovu.

Nakon više obilazaka novootvorenog skijališta „Briježđa“, Slovenci i njihovi novovaroški partneri u projektu, složili su se u oceni da ono mora dobiti nove sadržaje. Izbor je pao na uređenje dečjeg skijaškog poligona, izgradnju staze za trčanje na skijama, kao i staze za bicikliste.

U okviru posete, gosti iz Slovenije su imali priliku da se uvere u lepote kanjona Uvca, kao i da se na terenu upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem i istorijskim znamenitostima novovaroškog kraja. Poslednjeg dana boravka u Novoj Varoši, slovenački stručnjaci i njihovi partneri u programu održali su završni sastanak i radionicu, a svi zaključci su, kao sublimat dosadašnjeg rada, objavljeni su u specijalno izrađenoj publikaciji na slovenačkom i srpskom jeziku.

– Slovenački model unapređenja turizma, posebno seoskog, najbolji je primer kako se raspoloživi resursi i kapaciteti jedne regije slične našoj, mogu na racionalan, kvalitetan i efikasan način staviti u službu razvoja čitavog kraja. Krajnji cilj ovog i sličnih projekata, jeste poboljšanje životnog standarda naših građana kroz unapređenje dopunskih sadržaja u turizmu i osnovoj turističkoj ponudi. U tom smislu su iskustva koja smo stekli tokom realizacije ovog projekta neprocenjiva, kazao je Slaviša Purić, predsednik opštine Nova Varoš, na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati programa i sva četiri projekta na kojima će se bazirati buduće aktvnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari