Ovih dana ovaj grad je veliko gradilište. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija iz grada. Uporedo radimo na izgradnji infrastrukture, čišćenju rečnih tokova, izgradnji i opremanju gradskih i seoskih škola. Prema utvrđenoj dinamici, svi poslovi treba da budu završeni do kraja građevinske sezone, kaže za Sandžak Danas Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za infrastrukturu i investicije.


* Koji su prioriteti u izgradnji komunalne infrastrukture?

– Poslednjih meseci, građani su svedoci čestih izmena režima saobraćaja u centru grada, ali i onoga što se na tom mestu događa. Izgradnja druge faze pešačke zone u Ulici 28.novembra ulazi u završnicu. Tu smo pre popločavanja morali da menjamo sve podzemne instalacije i mreže. Ulaganja gradske uprave u te poslove su 40 miliona dinara. Uporedo sa radovima u pešačkoj zoni, idu rekonstrukcije centralnih gradskih ulica – Rifata Burdžovića Trša i Stevana Nemanje. Za kompletnu ulicu Rifata Burdžovića Trša od 650 kilometra, gde je već urađena većina posla, izdvojili smo 11 miliona dinara. Počeli su i rekonstrukcijski radovi u Ulici Stevana Nemanje od 1.150 metara. Predračunska vrednost je više od 20 miliona dinara. Za ove dve ulice sredstva su obezbedili gradska uprava i JP „Putevi Srbije“.

* Šta je sa drugim ulicama u gradu?

– Intenzivno se radi i na rekonstrukciji i izgradnji drugih gradskih ulica. Trenutna vrednost tih radova je 90 miliona dinara, a do kraja građevinske sezone biće uloženo još 60 miliona dinara. Toliko novca vredi asfaltiranje, a još toliko košta izgradnja i rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže.

* Dokle su stigli radovi na izgradnji mostova preko Jošanice prema naseljima Svojbor, Jaklja i Šutenovac?

– Taj projekat počeli smo da realizujemo pre nepunih mesec dana. Na dva mosta su završeni grubi radovi i počela je izgradnja trećeg. Za dva mosta od po 16 metara i jednog od 12, iz gradskog budžeta izdvojena su 22 miliona dinara. Do sada su ta tri naselja sa gradom bila povezana improvizovanim mostićima, koje su građani sami popravljali i bili su nebezbedni i za pešake i za automobile.

* Zatrpana rečna korita otpadom uvek su potencijalna opasnost za poplave. Najsvežiji primer je izlivanje reke Trnavice, zbog čega je bilo proglašeno vanredno stanje u tom delu grada. Kako da se reši taj problem?

– Rešavanje i tog problema je u toku. Čiste se korita Raške, Jošanice, Trnavice i Banjske reke. Ostalo je još nekoliko kilometara da se uradi na Raški nizvodno i Jošanici uzvodno. Izvođač radova ceo posao treba da završi za 54 dana. Vrednost ove investicije je 30 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja i gradska uprava. Stalno apelujemo na građane da u rečne vodotokove ne bacaju otpad, jer se tako smanjije dubina korita i od svake obilnije padavine zaprete poplave.

* Osim problema sa komunalnom infrastrukturom, grad opterećuje i nedostatak školskog prostora. Šta u toj oblasti može da se očekuje u narednom periodu?

-Počeli su pripremni radovi za izgradnju dve nove školske zgrade od po dve hiljade kvadratnih metara. Radovi će se istovremeno odvijati u krugu OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ i na lokaciji između naselja Šestovo i Deževski put. Grad je obezbedio kompletnu dokumentaciju i komunalnu infrastrukturu, a Ministarstvo prosvete sredstva preko Evropske investicione banke. Izvođači radova imaju rok od stotinu dana da završe grube radove. Izgradnjom tog školskog prostora biće rešen problem treće smene u školama „Rifat Burdžović Tršo“ i „Bratstvo“. Očekujemo pozitivan odgovor od turske agencije TIKA, kojoj smo dostavili projekat za školu u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“. U školi u selu Požega finansiraćemo nadgradnju sprata. U OŠ „Desanka Maksimović“ počinje izgradnja kotlare za koju smo izdvojili skoro pet miliona dinara, a sledeće sedmice raspisujemo javni poziv za nabavku kotlova za Gimnaziju. Na taj način obezbedićemo kvalitetnije grejanje za tu i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. Tehnička i Škola za dizajn tekstila i kože, s obzirom da su u jednoj zgradi, imaće svoje i Državni univerzitet svoje grejanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari