"Naš grad u bojama" 1Sa projekta

Tokom novembra meseca organizacija Društvo za promociju prirode Srbije realizovala je projekat „Naš grad u bojama“ finansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada sa ciljem edukacije mladih kroz radionice i izložbe čiji je cilj promocija i podizanje svesti građana o prirodnoj i kulturnoj baštini Grada.

Finalni program, dodela nagrada za tri najbolja rada, održava se danas u OŠ „Petefi Šandor“ u 19 časova uz prisustvo svih učesnika finala, stručne komisija, kao i direktora osnovnih škola i predstavnika Gradske uprave za kulturu, a u narednom periodu biće organizovana i javna izložba za građane na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi. Cilj projekta jeste edukacija najmlađih kroz kreativne radionice i izložbe, a očekivani rezultat je kulturno uzdizanje, promocija kao i podizanje svesti građana, pogotovo osnovaca i mladih o prirodnoj i kulturnoj baštini grada Novog Sada.

Kako je objasnio predsednik i osnivač Društva za promociju prirode Srbije Stefan Savanović, ključni cilj projekta je da doprinese kreativnom i kulturnom razvoju i usavršavanju mladih kroz radionice i izložbe, kao i kreiranje sopstvene vizuelne ekspresije đaka i njihovo uključivanje u polju likovne, primenjene i vizuelne umetnosti.

– Na ovaj način se doprinosi razvijanju i unapređivanju kreativnosti, stvaralačkih veština i sposobnosti umetničkog izražavanja kod đaka. Cilj ovog programa je da se mladi uključe u aktivno preuzimanje inicijative i da kroz edukaciju nauče na koji način će ostvariti bolji odnos prema kulturnoj i prirodnoj baštini grada. Želimo da kod mladih ljudi iniciramo zdrave navike koje će ih unaprediti kako na ličnom planu tako i u pružanju vrednosti kroz rad, izjavio je Savanović za Danas.

Projekat je baziran na takmičenju učenika četvrtih razreda osnovnih škola u Novom Sadu iz likovne umetnosti, a na teme vezane za prirodu. Pored 120 takmičara iz OŠ „Sonja Marinković“, OŠ „Petefi Šandor“ i OŠ „Đorđe Natošević“ na ovom projektu je uključen i veliki broj članova Društva za promociju prirode Srbije, kao i studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u ulozi stručnih saradnika i stručne komisije.

Razvoj kulturne svesti

„Veoma mi je drago što sam imala priliku da se uključim u ovaj projekat i da doprinesem razvoju kulturne svesti kod naših najmlađih članova društva. Smatram da je veoma bitno da se ta svest razvija od malih nogu da bi formirala kvalitetan karakter kod pojedinca i da bi samim tim naše društvo napredovalo“, rekla je Izabela Mašić, jedna od članova žirija sa Akademije umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari