"Naša kuća": Osnivanje mreže za ručno pravljenje papira, novi početak za osobe ometene u razvoju 1Foto: Udruženje "Naša kuća"

Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“ saopštilo je danas da je pokrenulo osnivanje mreže centara za ručnu proizvodnju papira.

Navelo je da će kao rezultat tog programa, 120 ljudi u sedam gradova dobiti priliku da proizvodi reciklirani papir i na taj način se socijalno i ekonomski osnaži.

Udruženja sa kojima je „Naša kuća“ ugovorila saradnju su „Svetionik u plavom“ iz Novog Sada, „Zadrugarstvo“ iz Kragujevca, „Putnici“ iz Aranđelovca, „Naš svet“ iz Leskovca, „RIME“ iz Zaječara, „Naša kuća“ Novi Beograd i Udruženje gluvih i nagluvih iz Novog Pazara.

Projekte aktivnosti „Naše kuće“ obuhvataju nabavku opreme i postavljanje kompletne linije za proizvodnju papira, nadzor nad organizacijama tokom perioda razvoja, kao i obrazovanje i obuku zaposlenih i korisnika za ručnu proizvodnju papira, te formiranje zajedničkog asortimana proizvoda od papira.

Ukupna vrednost je 22,6 miliona dinara i projekat u potpunosti finansira kompanija Japan Tobacco International (JTI).

U saopštenju je navedeno da je „Naša kuća“ započela proizvodnju papira početkom 2020, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i kompanije JTI.

Takođe je navedeno da trenutno veliki broj građana donosi ili šalje prazne paklice, od kojih se proizvodi papir u tri različite težine, pogodan za različite tehnike slikanja, izradu čestitki, kalendara, vizitkarti, ukrasne ambalaže, za umetničke škole i kao kancelarijski papir, te za izradu kutija za pakovanje.

„Sada će veliki broj građana iz svih delova Srbije koji nam šalju paklice, to moći da uradi u svom gradu“, rekla je predsednica udruženja „Naša kuća“ Anica Spasov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari