Šta, ne znaš ko je Naser? Nemoguće! Pa Nasera ima kolko hoćeš, samo uključiš TV i oni odmah izviruju iz njega. Nasere ćete odmah prepoznati po tome što vole da presipaju iz šupljeg u prazno, i da o tome žvalave danima, da ne kažem SERU.

Pošto nemamo prostora za sve Nasere, pomenućemo samo jednog. Ne, nema on nikakve veze s Romima, iako smo ga tako nazvali, samo je pukim slučajem ovih dana baš on zadužen za njihovo raseljavanje „bolje reći PRESIPANJE“. Odlučio čovek da počisti romsko naselje, udario bagerima na kartonske kućice „žali bože onolikog kartona, mogao se negde utopiti“.

Šalu nastranu, država je opet bezobzirno prelomila preko kolena, porušila celo jedno naselje, a pre toga tim ljudima nije našla smeštaj! I tako ostadoše pod vedrim nebom sa sve malom decom koja će se posle svega razboleti. Zaista je mučno gledati kako se jedna svetski poznata populacija tretira u ovoj državi, kako ih teraju iz atara u atar, iz ustanove u ustanovu, iz države u državu. Verovatno ih sad kad se razbole ni u bolnicu neće primiti. Naš Naser nas ubeđuje da ne budemo na kraj srca, brate imaćemo Unizverijadu, zar to nije sreća u nesreći! Takvi smo mi, treba neka nesreća da nas zadesi da bi nam krenulo na bolje. Kad bi meni uveli telefon da nije bilo bombardovanja? Mogo sam da čekam još 20 godina! Ovako, dođoše peteteovci i prikačiše me na banderu baš za vreme jedne od uzbuna.

Ima, međutim, i primera gde sreća u nesreći nije pomogla čak i kad se ponovila. Jednom momku su prilikom bombardovanja srušili kuću u Nišu dok je ratovao na Kosovu. Država mu je obezbedila privremen smeštaj u hotelu, gde je čekao da mu se sagradi nova kuća. U hotelu „niko nije smeo da ga bije“ dovodio je koga je hteo, dilovao drogu i držao dogu… A kad mu je nova kuća bila sagrađena on umre od prevelike doze heroina!

Nadajmo se da će Romi biti bolje sreće jer kiša rominja, a uskoro će i pljuskovi, ljudima je hitno potreban krov nad glavom! Jedno je sigurno: ako o takvim problemima ćutimo, naši kvazi političari će nas, jednog po jednog, sve ubaciti u kontejner i poslati na deponiju, tamo gde su oni trebali odavno da završe.

REČNIK POJMOVA

Naser – u širem smislu naziv za jednu ljudsku delatnost.

Peteteovci – ljudi iz PTT-a, u ratu naoružani tetejcima.

Šala nastrana – kad se nešto zbog nebrige stavlja na stranu.

Rominjati – zbrinuti Rome!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari