Naši đaci po izostancima prednjače u svetu

Učenici iz Srbije visoko se kotiraju u PISA studiji po odsustvovanju sa nastave

Ostavite komentar


  1. Ja mislim da su svi ti izostanci opravdani. Nije fer organizovano dovodjenje na vuciceve mitinge nazivati ‘neopravdanim izostancima’. Djaci ucestvuju na acinom ‘casu zivota i politike’, a to nikako nije neopravdano …

  2. Sećam se vremena, ne tako davnog, kad nije bilo ovoliko izostanaka. Ali onda su zakoni i pravila promenjeni, nastavnici a je objašnjeno da više ništa ne mogu da urade, a đacima i roditeljima da je kul imati i do 25 neopravdanih godišnje, a preko toga – pa nije ni to strašno, istolerisaće se. A onda su širom Srbije direktore škola počele po pravilu da određuju stranke, i to sve češće profesore fizičkog.

  3. Ucitelji i nastavnici su autiritarne bozadzije. Ko moze oet dana u nedelji po pet-sest sati da slusa razne reinkarnacije Vucica? Pa oni nemaju smusla ni za humor, nemaju znanja, nemaju stila. To su pretezno naduveni tipovi koji vas iritiraju do kostim i koji kod vas ne mogu da izazovu ni zrnce radoznalosti. Od nas pokusavaju da prave reproduktivce. Ne smete ni da im postavite pitanje, jer se plasite da ih ne napravite smesnim, ili zbog toga sto veliki broj njih smatra da pitanje predstavlja sumnju u njihove „autoritete“.

  4. Najveci problem su roditelji koji id svoje dece ocekuju nemoguce, najbolje ocene i samo pohvale! Kad deci ugradite osecaj da se od njih ocekuje mnogo, a pri tom nekima sledi debela kazna za lisu ocenu, onda dobijete ovaj rezultat! Bolje da se ne ode u skolu nego losa ocena! Moslim da roditelji treba da idu na psihoterapiju!!!

  5. Zasto bi se trudili? Umesto knjige uzece p. knjizicu, otici na Megatrend, i cica mica gotova prica!

  6. Uvek sam se pitao zasto Srbija nije uredjena zemlja kao recimo Svacarska ili Monako ili mozda Lihtenstajn??????????

  7. Jaoj… Vesna… Jeste li sigurni da ste dobro preslušali/pročitali šta je ministar(stvo) prosvete izneli na tu temu, pre nego što ste napisali članak… Ministar će možda Vas optužiti da ste slabo pratili na času…

  8. Pametna deca, vide da diploma može i treba da se kupi pa se ponašaju u skladu sa tim.

  9. Ma koga briga za decu i njihovu budućnost u Srbiji!Bitno je da smo preko partije dobili direktorsku ili ministarsku stolicu i ništa više!Kada piramida počne sa vrha da se obrušava tu pomoći više nema.Ta piramida je sada Srbija,kasno je za sve,svi smo krivi.Bio jednom jedan narod…

  10. Ja sam izostajao iz škole, da nastavnici i profesori nisu imali osnova da me ocene, pa sam umalo bio slat na razredne nastave.
    Nastavio sam da bežim sa fakulteta, iz vojske, jednog, drugog, trećeg posla, mada sam sve škole završio, maturirao i diplomirao.
    Iskreno, mladost i život su toliko lepi i raznovrsni da nisam želeo išta da propustim.
    I nisam.
    Sport, muzika, drugari, putovanja, devojke, šta sve ne.
    Ne kajem se, jer je moja priroda takva, I ne mislim da sam bilo šta propustio. Štaviše.

  11. Pametna deca, razmisljaju svojom glavom, shvataju da je 90% onog sto ih teraju da uce za nekakve ocene koje ne znace nista, ili najobicnija laz, ili potpuno nepotrebno u realnom zivotu. Uvodjenje predskolskog od trece godine, ukradeno detinjstvo, bubanje gomile besmislenih predmeta, ocene koje ne znace apsolutno nista… Ti izostanci su znak otpora i po mom skromnom misljenju izraz bunta prema ovakvom globalno trulom sistemu vrednosti. Klinci to kapiraju i bas me briga za sve vas matorce koji se naravno necete sloziti sa mojim misljenjem. Skolovanje u Srbiji nema nikakvog prakticnog smisla, osim mozda u najboljem slucaju za 5-10% zanimanja. I to nije slucajno, jer sve te silne skole ne sluze da se stekne neko konkretno, upotrebljivo znanje, nego da se isperu mozgovi najmladjim generacijama i da se od njih dresurom naprave poslusni robovi koji ce raditi sve sto im neki “gazda“ kaze, bez reci protesta i bez otpora, razmisljanje svojom glavom da ni ne pominjem. Ceo sistem u Srbiji je tako ustrojen da kaznjava bilo kakvo logicko i racionalno rasudjivanje, samo je apsolutna i bespogovorna poslusnost zeljena osobina. Drago mi je da barem deca to kapiraju, jer su se roditelji odavno predali i prepustili stihiji. Znate ono “cuti, ma pusti, ne smem da se bunim, dobicu otkaz, uvek moze i gore“… I slicni izgovori svojsteni ovoj naciji kukavica i poltrona.

  12. Živim dugo u Holandiji,deca mi idu u školu.Veoma je čudno da koga god pitam u Srbiji za decu,sva su odlična u školi,svi upisuju i završavaju gimnaziju i fakultete i skoro svi imaju neke fine poslove,na to mislim one bez nekog preteranog fizikalisanja.U Holandiji je teško biti odličan u školi,deca ponavljaju veoma lako a škola deci bukvalno kroz neko usmereno obrazovanje određuje šta mogu upisati i završiti!Kroz ocene a naročito proučavanjem psiholoških i socijalnih osobina deteta oni određuju njihove mogućnosti za dalje školovanje.Neće te pustiti ni da pokušaš da upišeš nešto za šta ti nisu dali zeleno svetlo!!Takav je zakonNe može neko ko nije bukvalno vukovac da upiše gimnaziju,a tako je nekada bilo i kod nas u Srbiji.Samo ona vrednija i pametnija deca su upisivala dobre škole a lošija zanate.Zato ovde u Holandiji još uvek imaju zanatlije i obične radnike koji i čine radničku klasu koja pokreće svaku državu a kod nas danas imamo glumce,političare,pevače..svi su neka elita i svima je san kancelarija u kojoj će visiti ceo dan na internetu i gledati rijaliti!E zato i jesmo tu gde jesmo.Škola treba da bude veoma zahtevna i teška i samo dobri učenici da završavaju fakultete a samim tim sutra i imaju bolje poslove a lošiji da budu obična radnička klasa.Sve što ste mislili o zapadnom obrazovanju ili životu je obrnuto.Kod njih je rad,disciplina ali i skromnost vrlina a kod nas nekultura,nerad i bahatost!

  13. Nasi djaci prednjacevu svemu negativnom,ne samo u izostancima(polazim od sebe). I to nije slucaj od danas vec od 92′ 93′ god. pa do danas. Tada pocinje raspad sistema i nepostovanje autoriteta,nastavnika i profesora(opet polazim od sebe). Kajem se ali je kasno,zato i jeste izmisljen megatrend..da se doskoluju i poduce na brzinu losi djaci ili problematicni(polazim od sebe). Vratiti skolske uniforme,izbaciti mobilne telefone i dozvoliti profesorima da imaju malo vecu slobodu. Pa kome se uci neka uci,a ko nece neka kopa kanale. I da nema ono znas ti ko je moj tata,moras da mi das prelaznu ocenu. Samo na taj nacin ce se napraviti pozitivna selekcija. Pametni i marljivi ce biti u vrhu,a ostali ko se kako snadje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.