Nasilje među mladima je drugi vodeći uzrok smrti među Amerikancima uzrasta 10 do 24 godine, pokazala su istraživanja centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Istraživači ukazuju da nasilno ponašanje može da počne veoma rano, a problem je naročito rasprostranjen u urbanim, afroameričkim zajednicama, prenosi Glas Amerike.

Nasilje među mladim Afroamerikancima od uličnih tuča do napada u školskom dvorištu se povećava. Iako se omladinsko nasilje na nacionalnom nivou smanjuje od 2004, centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da deca crne boje kože predstavljaju ogromnu većinu žrtava i vinovnika kriminala.

– Doslovno vidim drugove kako umiru. Prijatelj pored mene je pogođen iz pištolja. Drugari su mi umarali na rukama, rekao je Toni Luis Džunior, lokalni aktivista, koji je odrastao u bloku sa rasprostranjenim kriminalom, poznatom kao „Hanover plejs“.

– U ovakvim siromašnim susedstvima mnogi krenu u kriminal, to je posledica siromaštva, a kada stigne kriminal, tu je i nasilje, rekao je Toni.

Prema njegovim rečima, omladinsko nasilje među Afroamerikancima takođe je posledica nedostatka mogućnosti za obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari