nasilje nad ženamaFoto: Pixabay

Nasilje nad ženama je globalni problem, U znak podrške, Krst na ulazu u Kragujevac osvetljen je narandžastom bojom, koja simbolizuje borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Nasilje nad ženama predstavlja globalni problem. Kragujevac se pridružio međunarodnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Onlajn kampanja se odvija u saradnji sa Kancelarijom za mlade i partnerima Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica i udruženjem Oaza sigurnosti.

Statistika o nasilju nad ženama i devojčicama je poražavajuća u celom svetu. Jedna od tri žene je doživela neki vid zlostavljanja, a nasilnik je u najvećem broju slučajeva muškarac iz najbliže okoline i poznat žrtvi.

Grad Kragujevac finansira prihvatilište za žrtve nasilja u porodici, Centar Kneginja Ljubica, gde se obezbeđuje smeštaj za žrtve nasilja u porodici.

Pored boravka u prihvatilištu, žrtvama se pruža i pomoć psihologa, psihoterapeuta, kao pravna pomoć i pomoć socijalnog radnika.

U okviru onlajn kampanje u saradnji sa fondacijom „Tijana Jurić“ biće predstavljen Amber alert, sistem za upozoravanje javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece.

Šta je sa Amber alertom

Fondacija “Tijana Jurić” je odavno u kampanji za uvođenje Amber alerta u Srbiji.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, pokrenuo je inicijativu, a u maju ove godine održan je i prvi sastanak na tu temu sa predstavnicima MUP – a Srbije.

Koliko je bitno uvođenje sistema Amber alerta najbolje govori podatak da u Srbiji je tokom prošle godine prijavljen nestanak 1147-oro dece. Njih 1103-oje je pronađeno, dok se o sudbini 44-oro dece još uvek ništa ne zna.

Kod nestanka nekog lica, a ovde se radi o nestanku dece, prva 24 sata su ključna u potrazi. Važnost Amber alert sistema je što ima ustanovljenu proceduru koja se pokreće nakon prijave nestanka deteta i koja pokazuje efikasnost u već 12 evropskih država.

Onlajn kampanja protiv nasilja nad ženama

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ove godine Kragujevac se u realizaciji kampanje pridružio evropskoj mreži za programe rada sa počiniocima nasilja u porodici, kao i nacionalnoj mreži OPNA.

Tema ovogodišnje kampanje je digitalno nasilje kao problem koji pogađa čak 73% svetske ženske populacije. Kampanja se odvija preko društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari