Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova- Solorano potpisale su projektni dokument „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, jer se projekat nastavlja zahvaljujući pomoći Vlade Švedske. Mihajlović je rekla da će znati da je posao u borbi protiv nasilja nad ženama i decom završen kada jednog decembra bude vest da nijedna žena ili dete nije nastradalo u porodičnom ili partnerskom nasilju.

Ove godine je ubijeno 16 žena, a u proteklih 10 godina 314 žena, rekla je Mihajlović i ukazala da je projekat koji se spovodi zajedno sa UN i Ambasadom Švedske usmeren na preventivu i sprečavanje nasilja. Očekuje nas usklađivanje zakona sa evropskim standardima, rekla je ona. Mihajlović je najavila i da je, u saradnji sa civilnim sektorom, završen i Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Nasilje je preovlađujuće društveno pitanje, rekla je Vojačkova-Solorano i zahvalila Vladi Švedske na pomoći da se nastavi projekat čiji je cilj da pokaže da nasilje nije prihvatljivo, a da tek nasilje nad ženama nije prihvatljivo. Projekat će nam pomoći da obezbedimo podršku ženama, ne samo pravnu, već i u društvo i to ne samo za žene žrtve nasilja u Beogradu, već u celoj Srbiji, rekla je Vojačkova-Solorano.

Lundin je istakao da se nasilje protiv žena ne sme shvatati kao porodični ili lični, već društveni problem. To nije samo problem Srbije ili Švedske, to je globalni problem i moja zemlja će se kao nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2017. godine baviti aktivno tim pitanjem, najavio je Lundin. On je rekao da Švedska podržava Srbiju i u procesu evropskih integracija, pre svega u poglavlju 27 – Životna sredina, ali i poglavljima koja se bave pravosuđem i unutrašnjim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari