Centralna obaveštajna agencija (CIA) kovala je zaveru s jednim čikaškim gangsterom poznatim kao „poglavica Koza Nostre i naslednik Al Kaponea“ 1960. s ciljem da se izvrši atentat na Fidela Kastra, lidera kubanske Komunističke partije, navodi se u tajnim dokumentima koje je prekjuče objavila ta agencija.

Centralna obaveštajna agencija (CIA) kovala je zaveru s jednim čikaškim gangsterom poznatim kao „poglavica Koza Nostre i naslednik Al Kaponea“ 1960. s ciljem da se izvrši atentat na Fidela Kastra, lidera kubanske Komunističke partije, navodi se u tajnim dokumentima koje je prekjuče objavila ta agencija.
Dosijea od 702 stranice poznata su pod službenim nazivom „Porodični dragulji“ i sačinjeni su 1973. po nalogu tadašnjeg direktora agencije Džejmsa Šlesingera. Prema jednom zapisniku koji datira iz tog vremena dosije je imao za cilj da utvrdi sve aktuelne i protekle aktivnosti CIA koje „nisu u skladu s odredbama Zakona o nacionalnoj bezbednosti iz 1947.
U dosijeima su opisane operacije koje se tiču unutrašnjih prismotri, otmica, infiltriranja u antiratne pokrete, kao i prisluškivanja vodećih novinara, ali se stiče utisak da će detaljne informacije o pokušajima atentata na inostrane lidere privući najveću pažnju.
Zavera za ubistvo Kastra, koga je američka vlada u to vreme smatrala pretnjom po nacionalnu bezbednost i svojevrsnom sovjetskom marionetom, započela je tiho i podmuklo u avgustu 1960. Dokumenti opisuju kako je službenik CIA, izvesni Ričard Bisel, ušao u kancelariju CIA za bezbednost s ciljem da utvrdi da li ona poseduje „preduslove koji mogu biti od pomoći u delikatnoj misiji koja zahteva akciju nalik gangsterskim. Meta je bio Fidel Kastro“. Direktor tajne službe Alan Velš Đulz bio je pozvan na razgovor i dao je svoju saglasnost za tu akciju.
Posle sastanka u kancelariji za bezbednost Bisel je unajmio posrednika Roberta Maheua i tražio od njega da uspostavi kontakt s „gangsterskim elementima“. Maheu je potom ugovorio sastanak s Džonijem Roselijem u Las Vegasu. Roseli je opisan kao „uticajni član sindikata koji je kontrolisao sve rashladne uređaje na ulicama Las Vegasa i koji je bez sumnje bio povezan s kubanskim kockarskim krugovima.
CIA je pažljivo prikrivala sve svoje tragove. Roseliju je takođe rečeno da američka vlada nije i da ne sme biti upoznata s operacijom. Roseli je zauzvrat povezao CIA s prijateljem poznatim pod imenom Sem Gold. U septembru 1960. Maheua su upoznali s Goldom i njegovim saradnikom poznatim pod imenom Džo. Gold je u stvari bio Momo Salvatore Đankana, „poglavica Koza nostre i naslednik Al Kaponea“, dok je Džo bio Santos Trafikante, bos Koza nostre zadužen za operacije na Kubi. Na sastanku u hotelu Fontemblu u Majami biču Gold je predložio da upotrebi „neku vrstu otrovne pilule koja bi bila stavljena u Kastrovu hranu ili piće i bila mnogo efikasnija“, umesto da pokuša da upuca ili raznese Kastra. U stvari, u dosijeima se kaže da se „od projekta odustalo ubrzo posle događaja u Zalivu Svinja u aprilu 1961“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari