Venecuela je juče birala ko će da naslediti Uga Čaveza. Da li Nikolas Maduro, koji će pokušati da sačuva političko zaveštanje nedavno preminulog lidera Čaveza, ili kandidat opozicije Enrike Kapriles, koji će pokušati da zadobije podršku za promene. Silom prilika predsednička predizborna kampanja je bila kratka i žestoka, nakon što je Ugo Čavez 5. marta umro od raka posle dužeg odolevanja bolesti, ali obeležena uvredama i optužbama kandidata.


Nikolas Maduro, koga je Čavez imenovao za svog političkog naslednika, znatno vodi prema svim anketama i obećao je da će nastaviti socijalističku revoluciju koja je zahvaljujući prihodu od nafte siromašnima učinila dostupnijim obrazovanje, zdravstvo i hranu. On je na svim prethodnim predizbornim okupljanjima – „igrao na kartu“ bliskosti sa Čavezom koji je uspeo da smanji siromaštvo, ali je ostavio zemlju sa velikim ekonomskim problemima i najvećom stopom ubistava u Južnoj Americi.

Enrike Kapriles je, sa druge strane, ocenio da su zemlji potrebne promene. Tako je obećao da će zadržati Čavezove socijalne programe, ali da će, istovremeno, voditi politiku povoljnu za razvoj biznisa, po uzoru na Brazil.

Energični 40-godišnji Kapriles, koji bi u slučaju pobede bio najmlađi predsednik Venecuele, ponovo je uspeo da ujedini podeljenu opoziciju, baš kao i pred predsedničke izbore 7. oktobra prošle godine, kada je izgubio od Čaveza sa 11 odsto razlike. Kapriles je tada osvojio 44 odsto glasova, što je najbolji rezultat koji je ikada postigao kandidat opozicije u nadmetanju sa Čavezom, koji je vladao Venecuelom od 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari