Još jedan u beskrajnom nizu velikih ovogodišnjih pljuskova, koji su prošle nedelje pogodili Kostolac i okolinu, doneo je novo arheološko otkriće na ovom prostoru.

Na „Groblju mamuta“ u blizini Starog Kostolca, na brdu koje je dobilo naziv „Nosak“, otkriveni su novi fosili. Na površini su se pojavili ogromna kljova runastog mamuta dugačka 3,85 metara kao i zubi džinovskog jelena čija je dužina pet centimetara. Raspon rogova ove životinje, prema procenama stručnjaka, bio je veći od četiri metra.

Holandski arheolozi su prepoznali fosilizovane ostatke jelenske glave, koji su se nalazili ispod mamutskih kostiju a to, po mišljenju stručnjaka, upućuje na veliku i brzu prirodnu katastrofu, kao što je bio „Potop“. Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka „Viminacijum“, istakao je da se ponovila priča koja je viđena kod mamutice Vike, pored čijeg fosila su u Površinskom kopu „Drmno“ takođe pronađeni ostaci jelena. Po rečima profesora Koraća, Vika i njen drug jelen su najverovatnije živeli i stradali u velikoj poplavi tada vrele kostolačke savane na kojoj se nalazila bujna i visoka trava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari